[text]
Täna on

t_puuke.gifAlgab kuvavõistlus Maavalla hiied 10225, kuhu oodatakse fotosid hiitest ja teistest looduslikest pyhapaikadest nii Maavallast kui ka piiri tagant. Võistluse eesmärk on väärtustada ja tutvustada ajalooliste looduslike pyhapaikade elma- ja loonapärandit, jäädvustada nende hetkeseisund ning suunata inimesi pyhapaikasid kylastama ja hoidma.

Võistluse yldarvestuse peaauhind on 500 eurot ning kuni 16-aastaste peaauhind 250 eurot. Lisaks jagatakse välja hulk eriauhindu järgmistes ryhmades: pyha puu, kivi, veekogu, annid, hiie valu, Vana-Võromaa, Virumaa, saared, muinsuskaitse, looduskaitse ning maailma pyhapaigad.

Tänavu viiendat korda toimuval võistlusel on mitmeid uuendusi. Esmakordselt on oodatud ka mujal maailmas tehtud ylesvõtted. Looduslikke (mitte ehitatud) pyhapaiku võib kohata paljude põliste rahvaste juures ning need kuuluvad inimkonna yhispärandisse.

Esmakordselt on osalejatel võimalus määrata oma võistlustöö soovi korral Creative Commons rahvusvahelise vabakasutuse litsentsi alla ning osaleda seega eestikeelse Vikipeedia koostamises. Kaitse all olevate pyhapaikade vabakasutusse antud ylesvõtted annetab Maavalla koda eestikeelsele Vikipeediale. Sellised ylesvõtted avaldatakse keskses failivaramus Wikimedia Commons ning neid kasutatakse Eesti pyhapaikade teemaliste artiklite ilmestamiseks.

Võistlus kestab kuni 31.10.2012 ning Võitjad kuulutatakse välja 17.11. Tartus toimuval hiie väe tunnustamissyndmusel.

Hiite kuvavõistluse korraldavad Maavalla koda, Hiite Maja SA, Tartu ylikooli looduslike pyhapaikade keskus ning MTÜ Wikimedia Eesti.

Võistlust toetavad Kehrwieder, Maaleht, Loodusesõber, Eesti Loodus, Maakodu, Võro Instituut, Uma Leht, Tihuse hobuturismitalu, Krautmani tervisekool, looduslike pyhapaikade riiklik arengukava, Kultuuriministeerium, Siseministeerium, Keskkonnaamet ning Muinsuskaitseamet.

Rahvusvahelise looduskaitseliidu (IUCN) hinnangul on looduslikud pyhapaigad inimkonna ning ka Eesti vanimad looduskaitsealad. Eestis on teada ligikaudu 600 suuremat maa-ala hõlmavat hiiepaika, ligikaudu 2000 pyha kivi, puud ja allikat ning 700 ristipuud. Pyhapaikasid leidb kõikides maakondades ja kihelkondades ning paljudes kylades. Valdav osa meie pyhapaikadest on ohustatud, riikliku kaitse alla kuulub neist ligikaudu 15%.

Lisateavet

Võistluse eeskiri jm lisateavet:
http://www.maavald.ee/maausk.html?rubriik=96&id=4668&op=lugu

Võistluse lehekylg:
http://www.maavald.ee/kuvad/

Eelmisel aastal võitis hiite kuvavõistluse Ain Raali ylesvõte Palivere hiiepuust:
http://www.maavald.ee/maausk.html?rubriik=20&id=4353&op=lugu