[text]
Täna on

t_Maesuitsu_1.gifYleeile avati kirjapanemiseks Tartu ylikoolis sygissemestril toimuv looduslike pyhapaikade valikaine. Esimese päevaga liitus ainega juba 16 yliõpilast.

2012. aasta sygissemestril saab looduslike pyhapaikade esinduslikku valikainet Tartu ylikoolis kuulata juba kolmandat korda. Aine raames antakse ylevaade erinevatest pyhapaikadest, nendega seotud vaimsest ja ainelisest elmapärandist, loonaväärtustest, usuvabadusest, õigus- ja  halduskorraldusest ning teabeallikatest. Ainet loevad erinevate valdkondade tunnustatud asjatundjad.

Erinevaid valdkondi põimiv aine võiks huvi pakkuda ajaloo, rahvaluule, loodusteaduste, õigusteaduse, avaliku halduse, usuteaduse, etnoloogia ning ajakirjanduse eriala yliõpilastele. Yldhariva kursusena on see põhimõtteliselt vajalik aga kõigile.

Hiied ja teised ajaloolised looduslikud pyhapaigad on Rahvusvahelise Looduskaitseliidu (IUCN) hinnangul inimkonna vanimad looduskaitsealad, mida tuleks hallata põlisrahva tavasid järgides. Eesti rahvuselma ja -eneseteadvuse jaoks olulise nähtusena on nad kaasajal tihedalt seotud erinevate teadus- ja haldusvaldkondadega.

Aine toimub Tartu ylikooli looduslike pyhapaikade keskuse ja Hiite Maja SA koostöös ning looduslike pyhapaikade riikliku arengukava raames.

Aine andmed: FLAJ.01.146 Eesti looduslikud pyhapaigad (3 EAP) 12/13 S Stats.

Kuva: Yliõpilased teel Terikeste Mäesuitsu hiide