[text]
Täna on

t_Tammealuse_1.gifPyhapäeval, 27. lehekuud ootab Viru koda kõiki kodalasi ning sõpru Virumaale Mahu kihelkonna Samma Tammealusele hiiepyha pidama.

Kavas:

10.00 - Kogunemine ja ettevalmistused. Käiakse allikal silmi pesemas.

12.00 - Palvus vana tamme juures.

13.30 - Munaveeretusmäng kõikidele huvilistele. Kiikumine - nii nagu soovi on. Jutuajamine, söömine ja niisama mõnus olemine.

18.00 - Lahkumine (ligikaudu)

OLULIST

Ettevalmistamine. Tammealuse suvistepyha on Viru koja kõige tähtsam yhine pyha ning selle õieti pidamine võib tuua suurt õnnistust. Seetõttu tasub selleks valmistuda. Suvistelaupäeval koristage kodu, käige saunas või muidu pesemas ning tooge koju kaseoksad. Pyhapäeval enne teeleasumist istuge veidi või syydake kyynal ning mõelge häid mõtteid ning soove selleks päevaks. Looge rõõmus meel ning mõnus olemine. Kutsuge juba varakult kaasa pereliikmed, sõbrad ja tuttavad, kes tunnevad heameelt meie suvistepyhast.

Meel ja rõivastus. Hiide minnakse ja seal ollakse puhtas ja heledas rõivas, kainena ning heatahtlikuna kõige elava suhtes. Hiies järgime esivanemate paljude põlvede jooksul saadud kogemusi ja tarkusi.
Hiietavadest.

Toit. Hiide kaasa võetud toit ja jook peaks soovitavalt olema kodus valmistatud. See toit ja jook, mille viime palvusel vana tamme alla, peab lisaks olema värske ning avamata. Näiteks peab sinna viidav pirukas olema terve ning sealt ei tohi olla keegi enne söönud. Kuna on munapyha ja kavas ka mune veeretada, siis võtke kaasa vähemalt viis muna inimese kohta. Soovitavalt valgeid.

Laul ja mäng. Oodatud on regilaulu ning eriti kiigelaulude eestlauljad. Samuti on teretulnud kandle- ja torupillimängijad.

Annid. Kes soovib, saab peale palvust siduda mõnele hiiepuule oma paela, aga seda võib teha ka muul ajal. Annipaela võib jätta ka hiieväravale ning kiigele. Anniks sbib looduslikust kiust lõng või pael, mis seotakse võimalikult lõdvalt puu tyve või oksa kylge.
Allikal silmi pestes või sealt vett võttes on kohane jätta anniks mynt või kaapida hõbeesemelt noaga hõbevalget. Enne anni vette poetamist tuleks see puhtaks pesta. Myndi või pista ka allika ääres mulda või jätta hiiekivile.

Suvistepyha on Virumaal muna- ja kiigepyha. Suvistepyhast pikemalt.

Kuigi Tammealuse Silmaallikat on kohalik rahvas kasutanud ravivee võtmiseks lakkamatult ning hiie tähendus olulise kooskäimiskohana pysis inimestel meeles kaasajani, lakkasid II maailmasõja paiku seal kogukondlikud hiiepyhad. Taastasime selle tava paarikymne aasa eest.
Tammealuse lood

Samma kylas asuvasse Tammealuse hiide pääseb Tallinn-Narva maanteelt Padaoru bussipeatuse juurest, kus Samma hiiele osutab teeviit.
Kaardilink

Laupäeval, 26.05. algusega kl 12 toimub Virumaal Mahu kihelkonna Samma Tammealusel matka- ja talgupäev. Vaadatakse ringi Pada jõe yrgorus ning kylastatakse ymbruskonna vanemaid tammesid. Pärast ehitatakse hiiele uus põhjavärav.

Ylesvõtteid Tamealuse suvistepyhast