[text]
Täna on

t_leedotuliArneAder.gifKäes on aasta kauneim aeg, mida maakeeles kutsutakse suurteks päevadeks, suviseks päevapesaks, leedoks ning uuemal ajal jaaniks. On aasta pikimad päevad ja lyhimad ööd.

Pööripäevast (21.06.) kuni leedolaupäevani (23.06.) taevaharjal pesas istuv päike täidab kõik elava erilise väega ja paneb inimesed rõõmsalt pyhi pidama. Suurte päevade kõrghetk on leedolaupäeva õhtul ja öösel enne suurt päevapööret. Leedopäeval, 24. pärnakuud pöörab päike pesast välja. Päevad hakkavad taas lyhemaks jääma ning veerevad talvise päevapesa ehk jõulude poole.

Leedopäevaks tuleb hakata juba varem valmistuma. Pannakse käima koduõlu ning piimast valmistatakse kohupiima, sõira ja võid. Ka lõke seatakse varem valmis ja kindlasti sinna kus tuld ennegi on tehtud.

Leedolaupäeval tehakse pyhadetoitu – saia, munavõid ja korpi. Koristatakse hoolikalt toad ja köetakse saun. Sauna minnakse loomulikult värske vihaga. Kui toad on puhtad, tuuakse sisse kaseoksad. Värskeid oksi võib pista majaräästasse ja peenarde ymber ning nendega võib ka kiike ehtida. Maasse pistetud kaseokstest saab teha kaitsva sõõri tule ymber .

t_tuli4.gifLeedotule pidamine - seal selgel rõõmsal meelel kohal olemine - täidab meid tervistava väega.  Vanarahvas on teadnud, et leedotuli ravib haigusi ja õnnistab. Tule äärde minemata jätmine aga ennustab haigusi, ikaldust ning tulekahjusid. Sestap kogunetakse tule äärde terve perega. Varemalt on isegi kariloomad õnnistamiseks ymber tule aetud.

Mida pikem maa on kõnnitud leedotule juurde, seda tugevam on selle mõju. Kindlasti peab igayks tulle viskamiseks kaasa võtma kasvõi yhe raokese. Esivanemad on tuld kui sellist pyhaks pidanud, keelanud selle ääres vanduda ja riielda, pole lubanud sinna sylitada ega sodi visata. Leedotulele antakse kahjaks ehk anniks esimene osa kaasa võetud söögist ja joogist. Kes tahab teha seda pidulikumalt ja vägevamalt, võib kõndida enne toiduga kolm korda päripäeva ymber tule. Ja kui end siis tule ääres soojendada, rõõmustada, laulda ning mängida, siis tuleb eelolev poolaasta kindlasti tervem ja parem.

Paljud kysivad, et miks leedotuli ja kuhu jääb nii tuttav jaanituli? Leedutule nimetus on siiani tuntud Muhumaal, kus säilinud muidki põliseid tavasid ja tõekspidamisi. Jaanipäeva nimetus on aga pärit kirikukalendrist ning pyhendatud juut Johannesele (Johannes – Jaan) selleks, et põlisrahvaste kesksuvepyha kustutada. Eelolev suveharjapyha on oma ja põline, see pyhitseb meie loona imet – päikesevalguse kõrgaega. Kui me tahame seda päeva tähistades väärtustada põliseid tavasid, on ilus ja väärikas kutsuda seda kodumaise nimega lnäiteks eedoks või leeduks.

t_tuli6_1.gifEestlased peavad meeleldi pyhi, eriti kui need pakuvad tööst vaba päeva, kuid ei mõtle palju pyhade tähendusele. Kogunedes maausuliste esivanemate kombel leedo- või jaanitule äärde, ei osata seal olemist sageli sisustada muu kui vorstide ja liha kypsetamise, valju muusika ning halvemal juhul purjutamisega. Samas on meie ymber aasta imelisem ja rikkam aeg ning põleb pyha lõke, mis yhendab meid väga paljude eelnenud ning loodetavasti ka tulevaste põlvedega. Ärge raisake ega nyristage seda aasta kallimat ööd. Pyhitseme leedotuld kainelt, rõõmsalt ja erksalt.

Et tule ääres oleks mõnus:

- Koristage enne tulele minekut kodu, ehtige see kaskedega ning käige saunas

- Minge tule juurde võimalikult pikk maa jalgsi, ihult ja hingelt puhtana, see on meie rahva palverännak

- Igayks peab võtma tule jaoks kaasa kasvõi raokese, iga pere peab tooma sööki ja jooki

- Tehke tuli võimaluse korral sinna, kus seda juba vanasti on tehtud

- Pange tulle yksnes puid ja muud puhast looduslikku ollust

- Jagage tulega raasuke kaasa võetud söögist-joogist

- Tuli ei salli purjus ega kurja inimest. Olge selle ääres rõõmsad, erksad ning sõbralikud

- Ärge risustage oma ja teiste pyha salvestatud muusikaga. Ajage juttu, laulge, mängige ning nautige selle imelise öö hääli.

Suurtest päevadest ning selle rikkalikust pärimusest pikemalt

Kuvad: Arne Ader