[text]
Täna on

t_IgaveneTagasitulek.gifKirjastus Ilmamaa esitles suvisel pööripäeval Tartu Kunstimuuseumi viltuses majas Kaljo Põllu raamatut "Igavene tagasitulek. Kaljukunstist kogu maailmas".

Kaljo Põllu (1934–2010) raamat tutvustab tähtsamaid kaljutaide meistriteoseid kogu maailmast. Neis peegelduvad tunded ja pyydlused on erutanud inimeste meeli juba rohkem kui nelikymmend tuhat aastat. Rohkem kui 500 joonistuse ja ylesõtte hulgas näeme ka praeguse Prantsusmaa ja Hispaania ala viimasel jääajal elanud inimeste poolt loodud koopamaalinguid.

Ehkki kaljukunsti leidub maailma kõige erinevamates paikades, on see kooskõlas piirkonna loonakeskkonna tingimustega ja muistsete taidurite ainulaadse usudnlilise mõtteviisiga. Meie silme ette tuuakse nii yksiku inimese kui ka kogukonnasisene elukorraldus, mis oli väga lähedaselt seotud eneseväljendusele innustavate pyrgimustega.

Selles raamatus esitletud sõnaline ja pildiline aines annab aluse arutlusteks teemadel, mis käsitlevad inimeste vaimse eneseväljenduse edenemist kymnete tuhandete aastate kestel ning kuidas see kajastus vastupandamatu elujõuga kaljukunstis. Lugejale pakutakse teavet kunstikultuuri terviklikust olemusest, ta synnist, arengust ja täiustumisest.

Allikas: Fenno-Ugria