[text]
Täna on

t_setolipp.gifLaupäevasel Setomaa kuningriigi päeval Värskas valiti kuningas Peko aastaseks asemikuks Luhamaa mees Leima Aarne, syndmus ise oli varasematest vägevam, kirjutas Fenno-Ugria.

"Iga mees peab olema kuningas, kui on vaja. Meil on kyll kuningas olemas, kuningas magab, aga et tema uni oleks rahulik, tuleb tema eest Setomaal kamandada," rääkis vastne ylemsootska.

Vahepeal Sakus elanud Aarne Leima peab alates kooljakuust Setomaa ettevõtlusnõustaja ametit. Ta on ka Luhamaa kylaseltsi yks eestvedajatest. 

Aarne Leima kõrval soovisid ylemsootskaks saada ka juba sootskana tegutsenud Õie Sarv ning Mulgimaa mees Siim Maaten, kes lubas seto ja mulgi rahva yhendada, seto verd parandada ja setodele rikkuse majja tuua.

Leima Aarne sai eelmise sootska Raudoja Ahto käest kiiora endale ylekaaluka 517 häälega, Sarve Õie taha kogunes umbes 300 ja mulgi kandidaadi juurde ligi paarsada inimest. Sootskavalimistel saavad osaleda kõik kuningriigipäeval viibijad, neil tuleb vaid oma lemmiku järel ritta seista ja nöörist kinni võtta.

Setomaa Kuningriik on kujunenud Lõuna-Eesti yheks suviseks tähtsyndmuseks, kus saavad kokku tuhanded Setomaalt pärit inimesed ja seto elma austajad. Värska laululaval sai päev otsa kuulata UNESCO elmapärandi nimistusse kantud seto leelot. 

Toimus ka iga-aastane lauluemade mõõduvõtmine ehk kuninga sõnolise valik. Päeva algul väljaloositud teemal "seto keel" võistulaulmine selgitas välja parima, kelleks osutus Hainsoo Minna.

XIX Setomaa Kuningriik esitles ka teisi seto pärimuselma vorme: kokkutulnud said maitsta leiba, sõira, õlut, veini ja handsat ning osta laadalt erinevat sorti seto ja võro käsitööd. Päev lõppes ylemeeliku sõjaväeparaadiga, kus oli esindatud erinevad väeosad Tatipataljonist allveeyksuseni välja, ei puudunud ka näiteks Heidutamisõ rygement.

Yks päev enne kuningriigipäeva toimus seto suveylikool ning lastepäev, kus valiti Setomaa noorsootskaks Matis Leima, kes tegutseb ka pillimehena ansamblis Zetod.

Setomaa: Leima Aarne: "Kust alustad, sinna jõuad ka tagasi"

ERR: Värska sai yheks päevaks Setomaa pealinnaks

Delfi / Eesti Elu: XIX Seto Kuningriigipäev meelitas kohale tuhandeid kylastajaid

Õhtulehe kuvasari: Seto kuningriigi päev Värskas


Allikas: Fenno-Ugria