[text]
Täna on

Handi-Mansi autonoomses ringkonnas on kooskõlastamisel keskkonnakaitse alane määrus maavarade kaevandajatele Põhjala põlisrahvaste põlistel asualadel, vahendas Fenno-Ugria.

Põhja-aladel on nafta- ja gaasiettevõtete ning ränduritest põhjapõdrakasvatajate vahel olnud palju tylisid, seetõttu on taoline seadus yhenduse Jugra Päästmine juhi Aleksandr Novjuhhovi sõnul hädavajalik. Mõnikord tekivad tylid lihtsalt sellest, et ei tunta põhjarahvaste elu iseärasusi, selgitas ta.

Ka varem olid igal ettevõttel omad reeglid rändhõimude aladel toimetamiseks, kuid uus kord hakkab kehtima kõikidele. Dokumendis on ära toodud nii erinevad keskkonnakaitse alased tahud kui ka rahvaste elulaadi omapärad.

Näiteks on lahti selgitatud, mida tuleb pidada pyhaks matmispaigaks ja pyhapaigaks. Samuti on määruses säte hantide ja manside eraelu kaitsest, mille kohaselt ei tohi karjamaadele ja pyhapaikadesse prygi jätta, koertega jalutada, pilti ega videoid teha ning asju ära viia. Mõnesse kohta on keelatud minna ka ykskõik mis rahvusest naistel.

Määruse koostajate hinnangul aitavad need reeglid vältida juhuslikke tylisid.


Allikas: Fenno-Ugria