[text]
Täna on

t_TammealuseSuvisted5.gifJärgmisel pyhapäeval, 19. lehekuud tähistatakse Virumaal Mahu kihelkonna Samma Tammealuse hiies suvistepyha. Virumaa suvistekommetele omaselt värvitakse kaselehtedega mune ja avatakse kiigehooaeg. Toimub ka iga-aastane suvistepalvus.

Maausuliste Viru Koda ootab Tammealusele inimesi, kes austavad loodust ja esivanemate pärandit ning soovivad põilseid tavasid edasi kanda. Enne hiide tulekut on soovitav käia pesus ning panna selga puhtad heledad rõivad. Hiies ollakse oma mõttes, sõnades ja tegudes puhtad ja vägivallatud. Hiide ei tooda vägijooke ja seal ollakse kaine.

Kaasa tuleks võtta enda jagu kodus valmistatud sööki ja jooki, sealhulgas mune. Toit peaks olema värske ning veel avamata (nt terve leib või kook). Kes jõuab pärale enne kella yhtteist, saab kaasatoodud munad yhises katlas keema panna. Vajalikud on ka oma söögiriistad: kauss, lusikas ja kruus.

Maausuliste Viru koda yhendab Viru- ja Vadjamaalt pärit ja/või seal elavaid virulasi ja vadjalasi, kes austavad loodust ja järgivad võimalusel esivanemate põliseid tavasid. Koda tegeleb kohalike pyhapaikade uurimise ja hoidmisega ning väärtustab põlisrahva vaimset pärandit.

Ylesvõtteid yle-eelmise aasta suvistepyhast Tammealusel

Suvistepyhadest

Head tavad hiies

Tammealuse hiiest

Kuva: Mana Kaasik