[text]
Täna on

t_TatianaSeliverstova.gifHõimurahvaste programmi nõukogu otsustas anda tänavuse Ilmapuu auhinna Udmurdimaa Jakšur-Bodja kyla etnofuturistliku yhenduse Töd'õ Jus' juhendajale Tatjana Seliverstovale rahvuselma taaselustamise ja levitamise eest.

2007. aastal asutatud yhendus Töd'õ Jus' (Valge luik) taaselustab ja levitab udmurtide esivanemate elma ja kombeid. Palvuste, perekondlike tähtpäevade (pulmad, synd, esivanemate mälestamine), kalendripyhade (munapyha, kevade saabumine) ja pärimuste tutvustamisega pyyavad inimestes äratada sygavama mälu ja esitada nende loonausulist minevikku.

Ilmapuu auhind kuulutatakse välja vadjalaste kevadisel maahinguspäeval (maaentšäyz), mis tänavu langes lehekuu 9. päevale. Auhinna suuruseks on 2500 eurot.

Hõimurahvaste programmi Ilmapuu auhinnale esitati 13 inimest, kelle hulgas oli teadlasi, kooliõpetajaid, kultuuritöötajaid, talupidajaid, ajakirjanikke, taidureid ning teiste elualade esindajaid. Laekunud taotluste põhjal võib väita, et soome-ugri liikumine Venemaal toimib ka kodanikutasandil.

Hõimurahvaste programm annab Ilmapuu auhinna välja neljandat korda, tunnustamaks soome-ugri hõimurahva eneseteadvuse ja pysimajäämisega seotud kodanikualgatuslikku tööd. Ilmapuu auhind antakse igal aastal yhele soome-ugri põlisrahva esindajale või inimesele, kelle tegevus on kohalikul tasandil väga tihedalt, tulemuslikult ja tänuväärselt seotud hõimurahva eneseteadvuse ja pysimajäämisega.

Allikas: Fenno-Ugria