[text]
Täna on

t_Ugrisolmed12.gifEelmisel nädalal ilmus MTY Fenno-Ugria Asutuse aastaraamat "Soome-ugri sõlmed 2012", mis sisaldab töötajate, liikmesyhenduste esindajate ning koostööliste lugusid.

Aastaraamatust saab lugeda Eesti-Soome-Ungari ajaloolisele koostööle pyhendatud teaduskonverentsi ettekandeid, kokkuvõtteid tänapäeva soome-ugri liikumise, keele ja kirjanduse kohta ning märkmeid uurimisreisidelt ja reisidest hõimurahvaste juurde.

Tänavu teist korda ilmunud aastaraamatu teaduslikus osas avaldatud ettekanded vaatlevad omariiklusega soome-ugri rahvaste – eestlaste, soomlaste ja ungarlaste – kultuuri- ja haridusalast koostööd ning selle poliitilist tausta kahe maailmasõja vahelisel ajal, samuti arenguid Venemaa soome-ugri rahvaste asualadel samal ajajärgul.

Teine osa käsitleb soome-ugri liikumist: mullusygisest soome-ugri rahvaste maailmakongressi, noorteyhenduse MAFUN tegevust, Tartus peetud IFUSCO tudengikonverentsi ja Soome noorte soome-ugri tegemisi.

Alapealkirja "Maad ja rahvad" alt leiab ylevaated lyydidest, ersadest ja maridest. Keelt ja kirjandust puudutavates artiklites on juttu ELDIA ettevõtmisest, väikerahvaste keeli käsitlenud konverentsist, eesti etymoloogiasõnaraamatust ja soome-ugri rahvaste nimedest.

Oluline osa raamatust on pyhendatud uurimisreisidele ja reisidele: Fenno-Ugria ja Looduse Omnibussi suvisele Karjala-reisile, ERMi Marimaa-uurimisreisi, Tartu etnoloogide rännakutele Komimaal, kahele konverentsireisile ning "Sugrierrori" ettevõtmisele Mordvamaal peetud teatripeo valguses.

Raamatu toimetaja on Üve Maloverjan, tehniline toimetaja Kairit Henno ja kujundaja Ege Taškin. Väljaandmist toetas hõimurahvaste programm ja Eesti Kultuurkapital. Raamat on juba myygil Apollo raamatupoes.

Fenno-Ugria