[text]
Täna on

Jõgevamaalt leiti haruldane, sadu aastaid maapõues varjul olnud aare, mille lähedal oli hobuse luustik. Praegu on myntidest ja ehetest koosnev leid uurimisel Tallinna ylikooli ajaloo instituudis, kirjutas ERR.

Arheoloog Mauri Kiudsoo laob ajaloo instituudi aknalauale 21 myndist ja mitmetest ehetest koosnevat aaret, mille eest 11. sajandi lõpus oleks saanud osta oda või pool ratsahobust ja see oli tollal kõva sõna. Eesti arheoloogidel on leiu yle põhjust rõõmustada, vahendas "Aktuaalne kaamera".

"See ohvriaare on eesti seisukohast äärmiselt oluline, kuna siiani pole meil yhtegi tõendusmaterjali hilisviikingi ajal sohu ohverdatud varanduste kohta," rääkis TLy ajaloo instituudi arheoloog Mauri Kiudsoo.

Aarde myndid pärinevad sellistest kohtadest nagu Araabia kalifaat ja Bytsantsi keisririik, aga ka Saksamaa ja Sigtuna rahapadadest. Myntide vanuse järgi võib arvata, et varandus on maapõue sattnud umbes aastal 1080. Tegu oli meie esivanemate jaoks igati hea ajaga, sest käes oli läänemeresoomlaste kaubanduslik kõrgaeg.

Pikemalt ERR-s

Samal teemal kirjutab pikemalt ka ajaleht Vooremaa