[text]
Täna on

Hiljuti avastati, et Varbola linnuses Raplamaal on käinud aardeotsijad, mistõttu on mälestise kultuurikiht suures osas rikutud, vahendas ERR.

Rahvasuus Jaanilinna nime all tuntud Varbola linnus on yks suurimaid ja tugevamaid Eesti linnuseid, mille pinnasesse on nädalavahetusel songitud ligi 50 auku, kirjutas Postimees.

"Seda, mis toimus, eeldame jälgede järgi - eeldatavasti on käidud Varbola linnuses otsima kultuuriväärtuslikke leide ja seda tehtud metalliotsijaga," rääkis muinsuskaitseameti Rapla maakonna vaneminspektor Karen Klandrof ning lisas, et see on toiming, mida mälestisel kindlasti teha ei tohi.

Seda seletust toetab tema sõnul see, et tuvastatud augud paiknevad juhuslikult kõikjal linnuse sisehoovis ning kaevatud on enamikel juhtudel vaid labidasygavune ja labidalaiune auk, misjärel on murukamar hoolikalt tagasi paigutatud.

"Selle käigus on kultuurikihti rikutud, sest sealt on eeldatavasti mingi osa metallesemetest välja korjatud," rääkis Klandorf ning hindas tekitatud kahju ulatuslikuks.

Praeguseks on esitatud avaldus politseisse.

ERR