[text]
Täna on

t_Kultuuriparandiaasta.gifNeljapäeval, 27.06. algusega kell 18 toimub Ahja Tuglase muuseumis teabeõhtu, kus kõneldakse Ahja kandi kohapärimusest ning tutvustatakse algavat Võnnu kihelkonna pärimuspaikade uuringut. Kõnelema tulevad Tartu Ülikooli pärimuspaikade uurijad Reeli Reinaus ja Ahto Kaasik.

Kuulama ja vestlema on oodatud kindlasti kõik, keda kodukandi looduse kohta käivad muistsed lood huvitavad ning kindlasti ka need, kes neid lugusid teavad.

Eeloleval suvel ja sygisel on ajaloolises Võnnu kihelkonnas, sealhulgas ka Ahja vallas,  liikumas pärimuspaikade uurijad ja yliõpilased Tartu Ülikoolist ja Eesti Maaülikoolist. Käimas on ylevaatus, mille eesmärk on koguda lisaandmeid kohapärimusega paikadest ning kanda need kaardile.

Enam kui sajandi jooksul on arhiividesse talletatud väga palju teavet muistsete hiite, ohvrikivide, kalmete, lahingupaikade, eksitavate paikade jms kohta. Vanu lugusid leidub pea iga suurema kivi, kõrgendiku, metsatuka, veekogu jm looduspaiga kohta. Võnnu kihelkonnas on kaasaega jõudnud ka muistsete matusekommetega seotud ristipuude tava. Need on meie esivanemate, kodukoha ja kodumaa lood. Paraku pole ajapikku talletatud pärimustest seni kaardi ja kindlate looduspaikadega seotud kaugeltki mitte kõik pärimused.

Eeloleva uuringu eesmärk on selgitada kohalike elanike abil välja võimalikult paljud paigad, millest need pärimused kõnelevad. Pärimustes mainitud vähetuntud kohanimesid ja inimesi teavad sageli vaid põliselanikud. Samuti loodavad uurijad kohalikelt elanikelt kuulda ka pärimusi, mida seni veel talletatud pole.

Uuringu korraldavad Tartu Ülikooli looduslike pühapaikade keskus, Hiite Maja SA ja Maavalla koda. Teabeõhtu ning kavas olevad uuringud toimuvad Kultuuripärandi aasta raames.

Vaata lisaks:

 

Ahja muuseum