[text]
Täna on

Kolmapäeval, 11 sygiskuud algusega kell 12 arutatakse Eesti Vabaõhumuuseumi Kuie koolimajas kohanimede ning kavatsusei yle ajaloolisi kohanimesid ymber nimetama hakata. Kysitakse, kas ja kes peaks ihuma hammast näiteks selliste Peressaare asunduse maayksuste värvikate nimede peale nagu Aborigeeni, Mugu, Sipelgasiili, Jõehobu, Pontu, Pitsu, Pauka, Laika, Kullavalaja ja Kutu-Piilu, kirjutas Bioneer.ee.

Kas tegu on käsu korras kodutalude nimede muutmisega, sooviga korrastada kohanimesid või hoopis sooviga kustutada ajaloolist mälu, arutavad Peeter Päll Eesti Keele Instituudist, Mall Kivisalu Maa-ametist, Heiki Pärdi Eesti Vabaõhumuuseumist, teadusajakirjanik Tiit Kändler ja Evar Saar Võro Instituudist.

Arutelu juhib pärimuseuurija ja pärandisaadik Marju Kõivupuu. "Folkoristina tuleb mul varasemate kogujate töö põhjal leida maastikul yles konkreetseid kohti ja see ei ole alati sugugi lihtne," ytleb yks aruteluringi algatajaid Marju Kõivupuu. "Yhel kohal võib olla tublisti rohkem kui kolm erinevat rahvapärast nime ning kohtade nimetamine on juba kord yks ytlemata peenike kunst."