[text]
Täna on

b_250_250_16777215_00_failid_Krivandino.jpgMoskva lähedal asuvast Šaturski rajooni Krivandino kylast avastati haruldane muistne rajatis, mida peetakse ajaarvamise vahendiks. 60 m läbimõõduga kynkale on seatud 83 kivirahnu. Kivid on vähemalt 1 m läbimõõduga ning vähemalt tonni raskused. Kynka keskel asetsevad 9,5 m läbimõõduga täiuslikus ringis 16 kivi. Arvatavalt on ringis varem asetsenud veel kaheksa kivi. Piklikud sileda pealispinnaga kivid näivad olevat maapinnal pikali ning nende teravam ots on suunatud ringi keskele. Ringi keskel asub veel kolm kivi.

Geoloogide hinnangul pole kindasti tegemist looduslikult tekkinud moodustisega. Kivid on inimese töödeldud ning ilmselt kohale veetud, sest piirkonnas leidub vähe kivirahne. Arheoloogid pakuvad rajatise vanuseks 3000 - 4000 aastat. Leiu teeb haruldaseks see, et midagi taolist pole Kesk-Venemaa aladelt seni avastatud, kirjutas Vene uudisvärav m24.ru.

Krivandino kyla asub muistse Merjamaa lõunaosas, kus elasid soome-ugrilaste hulka kuuluvad mešerid. Peale seda kui tuhatkond aastat tagasi jõudsid sinna kanti slaavlased, on põliselanikud ajapikku hävitatud või venestunud.

Allikas: m24.ru