[text]
Täna on

b_250_250_16777215_00_failid_Jurivella.jpgHandi-Mansimaal suri eelmisel nädalal metsaneenetsite kuulsaim rahvuskirjanik, põdrakasvataja, keskkonnakaitsja ja elmategelane Juri Vella.

Juri Vella, kodanikunimega Aivaseda, syndis 1948. aastal Varjoganis Surguti rajoonis. Tema elukäik on oluliselt erinev teiste Venemaa põhjarahvaste haritlaste omast – ta ei ole kunagi elanud pikemat aega mujal kui oma kodukylas ega ole kaotanud sidet lihtrahvaga, vahendas Fenno-Ugria.

Vella lõpetas Moskva Gorki-nimelise kirjandusinstituudi. Ta pidas kodukandis mitmeid ameteid, olles ka kirjanik. Armastuse, argipäeva, poliitika, nafta ja valu teemasid käsitles kirjanik läbi Lääne-Siberi põliselanike maailmapildi.

1990. aastate alguses otsustas Vella koos oma perega naasta esiisade põlise eluviisi juurde. Ta pööras selja nõukogude korra poolt peale surutud kylaelule ja läks oma lähedaste ja põdrakarjaga elama metsa.

Ta rajas paarikymne hektari suurusele maa-alale suve- ja talvelaagrist koosneva põhjapõdrakasvatuse, kuhu kolisid elama ka tema kaks tytart peredega. Laste jaoks asutas Vella talvelaagris kooli.

Kirjanik tegutses elavalt kohalikus põhjapõdrakasvatajate liidus ning kaitses põlisrahvaste huve. Vella sai yle Venemaa kuulsaks oma võitlusega naftatöösturite vastu: ta korraldas meeleavaldusi ja käis LUKOILi vastu kohtus.

Allikas: Fenno-Ugria