[text]
Täna on

jahvakiviVaike.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maausuliste Viru Koja pressiteade

Laupäeval, 21.09. Virumaal Sämi-Tagakylas toimunud Maausuliste Viru Koja korraline suurkogu valis koja uue juhatuse. Koja vardjaks sai Tallinnas rahvusliku käsitöö edendajana ning kutseõpetajana tegutsev Kairi Orav. Koja kirjutajaks valiti Kaja Toikka, kes on ka Maavalla koja juhatuse liige ning Lyganuse kylaliikumise edendaja ja õpetaja. Koja vanemaks valiti Ülle Männik, kes tegutseb Rakveres yksikettevõtjana.

Suurkogul kinnitati eelmise juhatuse tegevusaruanne, kojaga liitumise kord ning koja järgmise aasta tegevuskava.

Koda korraldab rahvakalendri tähtpäevade tähistamist ning seisab looduslike pyhapaikade hea käekäigu eest. Jätkuvad ka huvilistele avatud pärimussyndmused. Iga-aastane hingedeaja pyha korraldatakse tänavu 19.10. Kunda hiiemäel. Järgmise aasta 08.06. tähistatakse taas Mahu (Viru-Nigula) kihelkonna Tammealuse hiies suvistepyha. Samuti jätkatakse kodalaste ja huviliste nõustamist pärimuslike maausuliste kalendri-, varru-, pulma-, matuste- jm tavade järgimisel.

MTÜ Hea Metsanduse Koda liikmena osaletakse FSC säästva metsanduse rahvusliku standardi koostamises. Viru koja tegevusvaldkonnaks on seejuures põlisrahva huvide kaitsmine metsa majandamisel.

Tänavu suvel pälvis avalikkuse tähelepanu Maausuliste Viru Koja karistamine pärimuslike hiietavade järgimise eest. Keskkonnainspektsioon määras kojale trahvi eelmise aasta sygisel Ebavere hiiemäel hingedeaja pyhal syydatud lõkke eest.

Maausuliste Viru Koda yhendab Viru- ja Vadjamaalt pärit ja/või seal elavaid põliselanikke. Koda asutati 2010. aastal Põhja-Maavalla maausulisi yhendavast Härjapea kojast jagunemise teel. Koja juhatuse esimene vanem aastatel 2010-2013 oli looduslike pyhapaikade uurija ja kaitsja ning Maavalla koja vanem Ahto Kaasik.

Viru koja lehekylg: http://www.maavald.ee/koda.html?rubriik=23&id=4075&op=lugu

Kuva: Viru ja Härjapea koja märk Jahvakivi

Lugupidamisega


Ülle Männik
Maausuliste Viru Koja vanem

55640307
See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.