[text]
Täna on

t_ManPupuNer2.gifSeitsmest hiiglaslikust kivisambast koonev Manside looduslikku pyhapaika ähvardab häving, sest paik on saanud matkajate seas liiga menukaks. Kylastajate jalge all hävib pinnast kaitsev sammal ja vesi uhub mäenõlvalt pinnase minema, kirjutas finugor.ru.

Kuigi kohalikud võimud seadsid mäe kaitseks olulisi piiranguid juba viis aastat tagasi, on selle kylastuskoormus aina kasvanud. Komi teaduskeskuse uuringu kohaselt ähvardab sambaid ymber kukkumine. Teadlased soovitavad piirata turistide vaba pääsu sammaste juurde ja lubada sinna vaid teatud hulgal ja kindlaksmääratud suurusega ryhmi.

Man Pupu Ner (Kivijumalate mägi) on arvatud ka Venemaa seitsme ime hulka, mis omakorda on suurendanud paiga kylastajate hulka. Võrgus levivad pildid saksa mägironijast, kes oli roninud Manpupuneri samba otsa. Manside uskumuse järgi on pyhade sammaste otsa ronimine aga täiesti välistatud.

Seitsmest loonajõudude loodud sambast suurim on 42 meetrit kõrge. Teadlased peavad kummaliseks, et sambas asuvad lagedal mäenõlval, kus pole yhtki varisenud sammast ega teisi rahne.

Vaata lisaks

Manside ja komide pyhapaigas piirati liikumist

Soomeugrilased otsivad oma ilmaimesid

Allikas: Finougr.ru