[text]
Täna on

t_Hoimupaevad26.gifPorikuus lähevad yle Eesti juba 25. korda käima soome-ugri hõimurahvaste elmale pyhendatud syndmused – taas on käes hõimupäevad, teatas Fenno-Ugria.

Hõimupäevad ei ole pelgalt pärimuspidu. Hõimupäevade eestvedaja MTÜ Fenno-Ugria Asutuse eesmärk on tutvustada hõimupäevi kui yldrahvalikku liikumist, millega võivad haakuda paljude valdkondade inimesed, yhendused ja asutused, et näidata yles yhtssust sugulasrahvastega ning toetada neid oma elma ja keele hoidmisel.

Fenno-Ugria kutsub hõimupäevadele kymmekond pärimusryhma Venemaa soome-ugri aladelt, Soomest, Saamimaalt ja Ungarist. Muusikud rändavad yle Eesti, esinevad koolides ja rahvamajades ning astuvad yles ka yhiselt.

Hõimupäevade tipphetkedeks on pärimuspeod 17.10. Tartu ylikoolis, 18.10. Viljandi Pärimusmuusika Aidas ja 19.10. Tallinnas Mustpeade majas. Veel saab Tallinnas soome-ugri muusikat kuulata taaselustuvas Kloostri Aidas ning Tartus Vilde kohvikus.

Hõimupäevade peakylaliseks on lummava häälega saami lauljatar Ulla Pirttijärvi oma ryhmaga Ulda, kes esineb Sygisjazzi raames Kumus ja Tartus Athena keskuses.

Hõimupäevade filmikavas on soome-ugri õhtud kinodes Supernova ja Artis, Eesti Rahva Muuseumis ning Tallinna Kinomajas. Hõimurahvaste teemalised näitused on väljas Kumus, Pärimusmuusika Aidas ja rahvusraamatukogus, kus MTÜ Fenno-Ugria Asutus korraldab 19.10. ettekandekoosoleku soome-ugri rahvaste rahvuslikust ärkamisajast.

Maaturismiettevõtjad Ljudmila ja Aivar Ruukel korraldavad "Hõimupäev koolisööklas" ning tutvustavad koolikokkadele ja kodundusõpetajatele soome-ugri toite. Veebimängu käigus saab igayks valida kõige mõnusama ugrimugri maitse.

Hõimupäevad laienevad iga aastaga: aina rohkem koole ja asutusi korraldab iseseisvalt soome-ugri rahvastele pyhendatud syndmusi. Nõu ja abi annavad Fenno-Ugria Asutuse kõrval ka Rahvakultuuri Keskus oma maakondlike töötajatega, Eesti Rahva Muuseum ning Eestis elavad soome-ugri rahvaste esindajad.

Porikuu kolmandal laupäeval tähistatav hõimupäev on riiklik tähtpäev, mil heisatakse ka riigilipud. Sel päeval, tänavu 19. porikuud, on Tallinna trammid ja trollid ehitud soome-ugri rahvaste lippudega. Tänavu liitusid eestlaste algatusega ka ungarlased, kes kuulutasid sama päeva oma riigis keelesugulasrahvaste päevaks.

Hõimupäevi tähistatakse Eestis, Soomes ja Ungaris juba alates 1928. aastast. Tänavune 25. aastapäev tähistab taasiseseisvusaja veerandsaja aasta kynnisele jõudmist.

Kava

Pärimusryhmad

Ylesastumised

Filmikava

Tallinna syndmused

Tartu syndmused

Syndmused maakondades

Ettekandekoosolek

Filmid laenutamiseks

Näitused

Soome-ugri maitsed

Vabatahtlikud

Plakatid

Kogu kava


Fenno-Ugria