[text]
Täna on

t_Tammealuse_AinRaal.gifKäesoleva kuu lõpuni saab osaleda Maavalla hiite kuvavõistlusel. Oodatud on ylesvõtted ajaloolistest hiitest, pyhadest puudest, kividest, allikatest, ristipuudest jm pyhadest looduspaikadest, mis on jäädvustatud Eestis või mujal maailmas.

Kõik võistlusele saadetud ylesvõtted kandideerivad 400eurosele peaauhinnale. Lisaks on kuni 16aastastele noortele välja pandud 200eurone peaauhind. Välja jagatakse ka hulk eriauhindu ryhmades: pyha puu, kivi, veekogu, annid, hiie valu, pärimus, Vana Võromaa, Virumaa, saared, looduskaitse, muinsuskaitse ning maailma pyhapaigad.

Maavalla koja vanem Ahto Kaasik ytles: "Värvikirev sygis on hiite jäädvustamiseks väga hea aeg. On ju koos aastaringiga muutuvad maastiku ilmed lahutamatu ja oluline osa pyhapaikadest. Meie esivanemad on hiites loodust kaitsnud ning oma põliseid tavasid järginud mäletamata aegadest peale. See pärand on haruldane ja väärtuslik ning väärib uuesti avastamist. Loodan, et huvilised kasutavad porikuu lõpuni jäänud nädalaid vanade väepaikade kylastamiseks ning osalevad julgelt kuvavõistlusel."

Tänavu saab esimest korda otsida pyhapaikade asukohaandmeid looduslike pyhapaikade andmekogust. Koostamisel olevalt lehekyljelt leiab kaitsealuste ja väheohustatud pyhapaikade andmeid idapoolsetest maakondadest: http://andmekogu.hiis.ee/

Võistlus kestab kuni 31.10.10226 (2013) ning Võitjad kuulutatakse välja Hiie väe tunnustamissyndmusel 23.11. Tartus Riia 12 Kaitseväe yhendatud õppeasutuse saalis.

Võistlust toetavad Kehrwieder, Võro Instituut, Eesti Rahva Muuseum, Eesti Rahvaluule Arhiiv, Loodusesõber, Eesti Loodus, Maaleht, Maakodu, Uma Leht, Tihuse hobuturismitalu, Krautmani terviseakadeemia, Looduse aasta foto ja Keskkonnaamet. Muinsuskaitseamet on pannud välja eriauhinna parimale koolinoorte jäädvustatud muinsuskaitsealuse pyhapaiga kuvale.

Hiite kuvavõistlust korraldavad Maavalla koda, Hiite Maja SA ja Tartu ylikooli looduslike pyhapaikade keskus.

Võistluse eeskiri jm lisateavet:
http://www.maavald.ee/maausk.html?rubriik=96&id=4908&op=lugu

Võistluse lehekylg:
http://www.maavald.ee/kuvad/

Eelmisel aastal kuvavõistluse võitjad: http://www.maavald.ee/uudised.html?rubriik=&id=4800&op=lugu


Kuva: Ain Raal, Tammealuse hiiekivi, Hiite kuvavõistluse 10225. a peaauhind