[text]
Täna on

t_Esikylg26.gif"Maavalla kalender 10227 (2014)" on valmistatud ajalooliste puust sirvilaudade ehk ruunikalendri eeskujul. Kalender tutvustab Eesti põliste pyhadega seotud tavasid ja uskumusi ning kasutab maakeelseid pyhade- ning kuunimesid. Lisaks tavapärastele kalendriandmetele juhatavad ruunimärgid kätte kaheksa erinevat kuuseisu, mis aiatavad oma töid-tegemisi loodusega kooskõlas paremini kavandada. Kalendrist leiab ka selgitused, mis aitavad ruunimärke lugeda ning jagavad teavet tähtpäevade kohta.

t_Esikylg26.gif t_Tagakylg.gif t_Esileht26.gif

Kalendrisse on valitud rahvakalendrist 34 pyha ja tähtpäeva, mille maausuline tähendus ja kombestik on teada. Kasutatud on ka pyhade põliseid nimesid. Nii kannab näiteks palmipuudepyha urbepäeva ja ylestõusmispyha munapyha nime.

Sirvikalender on trykitud väheldastele piklikele lehtedele, mille yhel kyljel on vanad ruunikirjad ja teisel kyljel selgitav jutt. Selgitustega on lisatud inglis- ja venekeelne lisaleht. Kalender ilmub  Maavalla koja väljaandena 36. korda.

Kalendri kaanel kasutatud aastaarv 10227 lähtub niinimetatud Billingeni läbimurdest, mille toimumisaeg on meresetete uurimisel aastalise täpsusega kindlaks määratud. Siis murdis jääaja järgne paisjärve vesi endale väljapääsu Atlandi ookeani praeguse Mälari järvistu kohalt Rootsis. Yhe aasta jooksul langes veepind mitukymmend meetrit ning vabanes suur jagu Maavallast ehk Eestist. Syndmusest, mida võib nimetada ka maa synniks, möödub 2014. aastal 10227 aastaringi.

Kalender on Ecoprindi keskkonnasõbralk trykis. Kalendri kokkusidumiseks vajaliku maalamba villast käsitsi kedratud lõnga annetas põliste koduloomade ja taimede yhing Maadjas.

Kalender on myygil Apollo ja Rahva Raamatu kauplustes.

Trykise andmed:

Maavalla kalender 10227 (2014)
Väljaandja: Maavalla koda
Koostajad: Mana Kaasik, Ahto Kaasik
Suurus: 217 x 50 mm
30 lk