[text]
Täna on

t_NaitusMeremae26.gifTeisipäeval, 29. porikuud avati Setomaal Meremäe vallavalitsuse saalis looduslikke pyhapaiku tutvustav väljapanek. Näitusele pandud kuvad ning neile lisatud selgitused tutvustavad hiisi ja teisi ajaloolisi looduslikke pyhapaiku, nendega seotud pärimust, tavasid ja pyhade paikade hoidmisega seotud muresid.

Ylesvõtted on teinud Auli Kütt, Tiit Kaasik, Ahto Raudoja ja Ahto Kaasik. Allkirjad koostas Ahto Kaasik. Väljapaneku seadis kokku Elo Liiv Maavalla kojast. Näitust korraldavad Maavalla koda, Hiite maja sihtasutus ja tartu Ülikooli looduslike pühapaikade keskus.

Näitus on Setomaal Meremäe vallavalitsuses avatud kuni 29.11.10226 (2013).

Näitus on varem väljas olnud Tallinna Linnahallis, Tallinnas Rock Cafes, Rocca al Mare koolis, Kuressaare Kultuurikeskuses, Tallinna Heleni koolis, Võru muusikakoolis, Tartus Lõuna-Eesti keele- ja kultuuriuuringute keskuses, Lüganuse Keskkoolis, Tallinna Ülikoolis, Palmses Lahemaa Rahvuspargi keskuses, Tõrva kammersaalis, Purkus rahvamajas, Kunda muuseumis, Elvas Tartumaa muuseumis, Harjumaal Kurtna koolis, Põlva raamatukogus, Viljandis Pärimusmuusika Aidas, Soomes Etelä-Pohjanmaan opistos ning Karilatsis Põlvamaa Talurahvamuuseumis.

Huvilistel on võimalik näitust ka enda asutusse tellida, kirjutades aadressil See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud..

Hiied, pyhad kivid, allikad, ristipuud ja teised ajaloolised looduslikud pyhapaigad on maarahva vaimse ja ainelise elma (kultuuri) hoidjad. Nendega on kõige vahetumalt seotud meie rahvuslik eneseteadvus, juured, aga ka loodust austav ja hoidev elulaad. Pyhapaigad on meie vanimad kaitsealad, tänu millele on jõudnud kaasaega tuntav osa Eesti maastikulisest mitmekesisusest ja elurikkusest. Pyhapaikade ja nendega seotud pärandi tundmine aitab meil jääda loodust austavaks põlisrahvaks.