[text]
Täna on

t_FUkalender_27.gifMTÜ Fenno-Ugria Asutuse väljaandena valmis taas soome-ugri rahvaste tähtpäevi ja elma tutvustav Hõimukalender 2014.

Järgmise aasta hõimukalendri keskmes on soome-ugri rahvaste rahvuslikud ja rahvalikud tähtpäevad, nii pikema tavaga pyhad kui ka oma esimesi samme astuvaid peod, mille kaudu pyytakse väljendada või taasluua rahvusele omast.

Hõimukalendri iga kuu tutvustab yhte soome-ugri rahvast ja yhte nende pidu. Näiteks räägitakse sydakuus komidest ja Vassilei peost, urbekuus neenetsitest ja põhjapõdra tähendusest nende kultuuris, mahlakuus mansidest ja nende varesepäevast.

Kalendri suvekuud on pyhendatud lähimate sugulasrahvaste pidudele. Heinakuu esindab vadjalasi ja Luutsa kyla, põimukuu aga liivlasi ja 75-aastaseks saavat liivi rahvamaja.

Sygise poole tutvustatakse ka mari põlist pulma ning eesti laste sygiskalendri lemmiktegevuste hulka kuuluvat mardi- ja kadrisantide jooksmist. Porikuu on pyhendatud setodele ning uuele soome-ugri rahvaid yhendavatele hõimupäevadele.

Tänavuse väljaande uuenduseks on, et kalendrikuude nimetused on ära toodud pea kõikides soome-ugri keeltes. Paraku kasutatakse vahetult kalendri juures ikkagi vana Rooma kalendri kuunimesid, millel pole midagi yhist ei soome-ugrilaste ajaarvamise ega ka laiemalt põliselmaga.

Kalendri koostas Eesti Rahva Muuseumi teadur Svetlana Karm, tähtpäevakalendri Kristi Salve ja Jaak Prozes. Kujundas Madis Kats, toimetas Eha Viluoja. Kalender on eesti- ja ingliskeelne, tekstid tõlkis Adam Cullen.

Allikas: Fenno-Ugria