[text]
Täna on

t_Tsumb6lat.gifTeisipäeval, 12. kooljakuud algusega kell 18 esilinastub Tartus Eesti Rahva Muuseumi näitusemajas film „Pannkoogid jumalale“.

Nädal hiljem, 20.11. kell 17 näidatakse filmi Tallinnas Roosikrantsi 6 Eesti Keele Instituudi suures saalis.

Film kõneleb mari usundist ning selle valmistasid Tartu ylikooli etnoloogia doktorant Tatjan Alõbina ja taidur Riina-Ingel Keskpaik. Film jäädvustati suvisel uurimisreisil Mari Eli vabariiki.

Tegijad tutvustavad filmi:

Marimaa põhjaosa väikeses kylas käivad ettevalmistused, et pöörduda tänuavalduste, palvete ja ohverdustega jumalate poole. Palvepyha toimub pyhal Tšumbõlati mäel, mis oli kunagi mari asunduste keskmeks, kuid on jäänud tänapäeval väljapoole marilaste elualasid. Mäe ymbruses ei ela mitmete kilomeetrite ulatuses yhtegi inimest.

Pyhaks tarvilike asjade ja andide ettevalmistamist juhib preester - andamikoguja. Palju tegemist on ka tähtsaima palvemaja perenaisel, kelle  juurest kylaelanikud sõidavad pyhale mäele palvusele. Päikesetõusu ajal varahommikul, kui peamised ettevalmistused on lõppenud, kypsetab perenaine palveleiba ja pannkooke.“

Film kestab  44 minutit ja sellele järgneb vestlus tegijatega, kes kõnelevad lähemalt suvisest uurimisreisist ja mari omausust.

Kuva: Pyha kivi Tšumbõlati mäel. Sergei Tanõgin