[text]
Täna on

t_DSC_0902.gifSuve keskel Põlvamaal Taevaskojas sisse varisenud Emalätte saatus on endiselt lahtine ja käib aktiivne arutelu, kas läte tuleks taastada või peaks jätma looduse nii nagu on, kirjutas ERR.

Emalätte saatuse suhtes on loodusesõbrad väga erineval arvamusel ja e-maili listis tõstatunud teema on suuresti selles, kui palju võib inimene pyha looduspaiga olustikku sekkuda. Näiteks loodusajakirjanik ja allikaekspert Kristel Vilbaste näeks vajadust lätte esine puhastada, et inimesed pääseksid pyha paiga lähedusse nii nagu varem.

Fotograaf Urmas Tartes ytles, et kui praegu hakata looduse protsessidesse sekkuma, siis oleks kymne aasta pärast seal uus varing ja tekiks uuesti sama otsustuskoht.

Septembris kutsuti kokku ka laiapõhjaline nõupidamine, kus lisaks RMK-le ja keskkonnaametile osalesid näiteks ka maavalla koja esindajad, kes tegid ettepaneku puhastustöid siiski mitte kohe ette võtta ja olukorda hinnata uuesti kevadel.

"Seal kehtib kindlasti põhimõte, et tark ei torma. Nii olemegi leppinud kokku teiste osapooltega, et ootame vähemalt kevadeni ja vaatame, kuidas loodus ise selle olukorra lahendab. Kevadel kohtume uuesti ja teeme edasisi plaane," selgitas maavalla koja esindaja Ahto Kaasik.

Pikemalt kirjutab ja näitab ERR.