[text]
Täna on

t_Hiite_lummus_plakat_1.gifTäna, neljapäeval, 14.11. kl 17.30 toimub Tartu kunstimuuseumis kohtumisõhtu Rein Maraniga. Kohtumine kuulub näituse „Metsa ja mere vahel. Eesti loodusmaal“ raames teoks saanud, taiet ja loodust lõimivate syndmuste sarja „Looduse looming“.

Kuidas sai Rein Maranast loonafilmide tegija ja kuidas määratleda loodusfilmi? Millist tohutut pyhendumist, ettevalmistust, aega ja kannatlikkust nende linateoste ilmaletulek eeldab? Kuidas on syndinud ja synnivad jätkuvalt loodust nii lähedalt ja sygavuti mõistvad filmid?

Näitamisele tulevad katkendid filmidest „Nõialoom“ (1981) ning taimedele kui niisugustele pyhendatud „Üheksavägised“ (2010) ja „Hiite lummuses“ (2013), mis annavad linnastunud inimesele pidepunkte mõtisklusteks, miks on elavat loodust vaja ja kuidas saada yhendust loodusega.

Syndmuste sarjas „Looduse looming“ ootab ees veel 2 syndmust, millele annavad sisu Peeter Laurits (28.11.) ja Tõnu Õnnepalu (5.12.).

Sissepääs muuseumipiletiga. Varem tulles on võimalik vaadata järgmisi näitusi: „Metsa ja mere vahel. Eesti loodusmaal“, „August Künnapu. Elujõgi“ ja „Muuseumi valik 2013: Alar Tuul“.

Näitusega „Metsa ja mere vahel. Eesti loodusmaal“ esitavad koostajad Tõnis Tatar ja Reeli Kõiv kysimuse, kas eesti kunsti ajalooliselt kõige autentsem ja väärtuslikum osa võiks seisneda kodumaa looduse elamuslikus edasiandmises. Näitusevalikusse on haaratud poolsada loojat ja enam kui 100 aastat eesti kunsti ajalugu alates Julie Hagen-Schwarzist kuni Anna Hõbemäeni. Tavapärase stiililise, koolkondliku või ajalise põhimõtte asemel on näitus yles ehitatud emotsionaalse rännakuna läbi Eestimaa looduse vormide: avasaali pimedast metsasygavusest, yle lagendike ja rabade, jõgedest ja järvesilmadest möödudes, avaraid vaateid silmitsedes, jõutakse lõpuks rannikule ja mere äärde. Välja on pandud maalid, kus on esil puhas, yrgne loodusmaastik, ilma inimese kohalolu ja tema tegevuse häirivate märkideta. Neis töödes on alles kunstniku esteetiline ja tundeside loodusega, tema imetlus ja tundeliigutus looduse suhtes. Erinevates laadides teostatud maastikupilte vaatajani tuues tahavad koostajad yhtlasi osutada tõsiasjale, et Eestimaal on tänaselgi päeval kyllaldaselt paiku, kus võib kogeda ehedat ja ylevat looduselamust, nagu see on vaimustanud kujutama nii mineviku kui kaasaja kunstnikke. Kunsti- ja loodusõhtute sari ”Looduse looming” tahab juhtida tähelepanu kodumaa loodusele, olla sillaks eri valdkondade vahel.

Allikas: Tartu uudised