[text]
Täna on

Täna algab Võrus rahvusvaheline ettekandekoosolek "Soome-ugri vähemuskeelte taaselustamine kunsti abil", mida korraldatakse Soome Kone fondi keelerahastu toel, kirjutas Fenno-Ugria.

Helsingi ylikooli, yhenduse Nuori Karjala ja Võru instituudi korraldatud seminaril käsitletakse keele kandjate eneseteadvuse tugevdamise võimalusi taide ja elma kaudu ning rahvusvähemuste omavahelist elma alast suhtlemist.

Ettevõtmise eesmärk on luua kultuuriprojektide ja vähemuskeelte taaselustamise soovituste proovikogum Karjala vabariigis Vieljärvi (Vedlozero) kylas, mis töötaks tulevikus ka teistel soome-ugri aladel.

Algatuse kohaselt võib tänu elma alastele ettevõtmistele murda eelarvamusi ja väärtushinnanguid keeltest ja nende kasutamisest. Praegu on sageli vähemusryhmade eneseteadvus nõrk ja keelte maine madal.

Võru seminaril esinevad Soomest Helsingi ylikooli professor Janne Saarikivi, ajakirjanik Kirsikka Moring, kultuuripoliitikat uuriv teadlane Pasi Saukkonen, Tampere ylikooli teatriteaduse professor Pauliina Hulkko, kunstnik Anne Siirtola ja Helsingi ylikooli yliõpilaskonna esindaja Simo Kantele.

Venemaalt on kohale sõitnud Nuori Karjala esindajast projektijuht Aleksei Tsõkarev, nukuteatri Čičiliušku juht Natalia Golubovskaja ja muusik Arto Rinne Karjala vabariigist, lastelaagrite Šundõkar korraldaja Olga Tronina ja elmategelane Pavel Pozdejev Udmurdimaalt ning Permi vabayhenduse Roza Vetrov juht Svetlana Koltšurina.

Võru instituudi poolt esinevad Mariko Faster, Evar Saar ja Sulev Iva, osalejate ette tuuakse ka Anne Türnpu lavastatud etendus.

Nuori Karjala: Стартует новый проект по ревитализации языка в финно-угорских деревнях

Allikas: Fenno-Ugria