[text]
Täna on

b_250_250_16777215_00_failid_naftatornid.jpgHandi-Mansimaal on tekkinud vastasseis põlisrahvaste ja Lukoili tytarettevõte vahel: ärimehed tahab saada enda kätte leiukohtade maid, handid aga pole neid nõus ära andma, vahendas Fenno-Ugria.

Jutt käib ymber Nižnevartovski piirkonnas paikneva kolme leiukoha, millest yhe on handid nõus hyvitise eest loovutama, kahte ylejäänut aga mitte.

Leiukohad asuvad Aipinite perekonnale kuuluvatel maadel. Tuntud hõimu esindaja Aleksandr Aipini sõnul kasvab neil aladel põdrasamblik, ilma milleta jääksid nälga nende põhjapõdrad ja kogu perekonna tavapärane eluviis satuks löögi alla.

Handid on pahased, et võimud ei kysinud naftaettevõttele luba andes põliselanikelt isegi nende arvamust. "Miks ei kysitud, kas seal inimesi elab?" pahandab Aleksandr Aipin. Kabinetiametniku otsus seab tema sõnul ohtu kogu tema hõimu tuleviku.

Autonoomse ringkonna loodusvarade amet soovitas hantidel taotleda maa-alade kuulutamist loodusmälestiseks, mis puhul makstaks naftafirmale hyvitist. Ka kohaliku duuma aseesimees Jeremei Aipin toetas seda mõtet. Tema sõnul on see ainus koht, kus on säilinud Agani hantide kogukond.

Jeremei Aipin ytles, et teist võimalust ta ei näe. Teda toetasid ka teised handid, kes meenutasid, et neil on põhiseaduslik enesemääramise õigus. Selle peale avaldas Siberi uudiseid edastav võrguleht Znak.com konflikti kohta pikema artikli pealkirjaga "Jugras lõhnab separatismi järele".

Allikas: Fenno-Ugria