[text]
Täna on

t_hiievagi_suur.gifLaupäeval, 23.11. algusega kell 13 toimub Tartus Riia 12 Kaitseväe Yhendatud Õppeasutuste aulas Hiie väe tunnustamise syndmus. Kuuendat korda kogunev Hiie vägi on looduslike pyhapaikade sõprade aasta tähtsyndmus, mida korraldab Maavalla koda.

Syndmusel tutvustatakse hiljuti lõppenud hiite kuvavõistlust ja autasustatakse selle võitjaid. Antakse ylevaade aasta jooksul toimunud pyhapaikadega seotud syndmustest ja arengutest. Tunnustatakse hiiesõbralikke ettevõtmisi ning kuulutatakse välja aasta hiie sõber. Tervituseks võtavad sõna Riigikogu looduslike pyhapaikade toetusryhma esindaja Juku-Kalle Raid, Eesti Rahva Muuseumi direktor Tõnis Lukas ning Soome omausuyhenduse Taivannaula, Eesti Rahvaluule Arhiivi, Võro Instituudi jt asutuste esindajad. Kõlab rahvamuusika. Myygil on järgmise aasta sirvikalender ning pyhapaikade toetuseks annetatud paelad. Syndmust juhib kirjanik ja ajakirjanik Sulev Oll.

Kõik huvilised on oodatud, sissepääs tasuta. Et aidata syndmust pidulikumaks muuta, paluvad korraldajad tulijatel võimalusel selga panna rahvarõivad.

Tänavu jagatakse tunnustust neljale hiiesõbralikule ettevõtmisele.

Rein Maranat tunnustatakse tänavu kevadel esilinastunud dokumentaalfilmide “Hiite lummus” ja “Looduslikud pyhapaigad Eestis” valmistamise eest. Eesti esimeste yksnes pyhapaikadele pyhendatud filmide loomisega on Rein Maran aidanud oluliselt kaasa pyhapaikadega seotud väärtuste ja murede  tundmisele ja mõistmisele yhiskonnas.

Nabala keskkonnakaitse yhingu esindajat, EELK Jyri koguduse vaimulikku ning Saku vallavolikogu esimeest Tanel Otsa tunnustatakse Saku valla Tõdva kyla Animäe kui oletatava pyhapaiga tutvustamise ja kaitsmise eest. 2011. aastal saavutas kohalikke elanikke esindav Tanel Ots Animäge valdava metsafirmaga AS A&P Mets kokkuleppe, mille kohaselt omanik loobus seal puid raiumast ning lubas kinkida pyhapaiga kohalikule kogukonnale.

Jõgeva sordiaretuse instituudi direktorit Mati Koppelit ja talunik Urmas Jukkumit tunnustatakse Jõgeva valla Paduvere ohvrikivi hoidmise eest. Saanud teada, et muinsuskaitsealuse ohvrikivi ymber on algamas lageraie, teavitasid nad pyhapaigast maaomanikku, metsafirmat ning muinsuskaitset. Ohvrikivi ymbrus raiuti kahjuks kyll lagedaks, kuid halvim suudeti siiski ära hoida.

Rae valla Patika kyla ja Kiili valla Mõisakyla inimesi yhendavat Kodurahu seltsingut tunnustatakse Aaviku kylas asuva Taaritammemäe hiie kaitsmise eest. 2008. aastal kui hiiepaika ähvardas kinnisvaraarendus, osales seltsing piirkonda puudutava planeeringu ja keskkonnamõjude hindamise aruteludes ning palus abi ka Maavalla kojalt. Yhisel jõul ja nõul sai tookord hiiepaik päästetud.

Täna on hiie kohal taas tumedad pilved. Eelmisel kuul pani riik muinsuskaitsealuse hiie kinnistu enampakkumisele.

Tänavuse aasta hiie sõber on pärit Virumaalt ning leiab tunnustamist Eestis ainulaadse saavutuse eest. Aasta hiie sõber tehakse teatavaks laupäevase syndmuse lõpul.

Syndmust toetavad: Kehrwieder, Eesti Rahva Muuseum, Eesti Rahvaluule Arhiiv, Muinsuskaitseamet, Keskkonnaamet, Võro Instituut, Maaleht, Loodusesõber, Eesti Loodus, Maakodu, Tihuse turismitalu, Krautmani Terviseakadeemia, Uma Leht, Looduse aasta foto, Hiite Maja SA, Tartu Ylikooli looduslike pyhapaikade keskus, Kaitseväe Yhendatud Õppeasutused

Lisateavet:

Hiie vägi näoraamatus:
www.facebook.com/hiievagi

Hiite kuvavõistluse võitjad:
http://www.maavald.ee/uudised.html?rubriik=&id=5031&op=lugu

Ylesvõtteid eelmise aasta tunnustussyndmuselt:
http://www.maavald.ee/kuvad/?tee=algus&kuvad=17