[text]
Täna on

t_paike5.gifJõulukuu 25. päeval algas uus päikeseaasta. Vanarahvas on nimetatud seda esimeseks jõulupyhaks ning samuti vastse ajastaja päevaks. Siit peale lähevad päevad aina pikemaks ning aeg veereb kasvava päikesekaare järel valguse, soojuse, toidu ja uue elu poole.

Maavalla kalendris algas esimesel jõulupyhal. aastasõõr, mille numbriks loetakse 10227. Ligikaudu sama vana on meie maa ja rahva yhine lugu ning maarahva kui põlisrahva ajajuur.

Euroopa yhe vanima rahvana on meie rahvapärimuse kogud maailma mahukaimad. Pärimus on muu hulgas paljude põlvede jooksul hoolega kogutud teadmised inimesest, keskkonnast ja maailmast, kooskõla loomisest enda sees ja väljas ning oskused oma teadmisi tulemuslikult kasutada. See, et oleme põlise rahvana alles, näitab esivanemate pärimuses peituvat suurt ja olulist tarkust. Rahvana saame edasi kesta vaid oma esivanemate pärimust hästi tundes, austades ning seda isikliku eeskuju, kogemuse ning õpetamise abil järeltulevale põlvele edasi andes.

Milliseks loome uue aasta?

Soovin, et alanud aastasõõril on meie rahva meel ja syda pärimusele avatud ning me õpime selle abil loonat, teisi inimesi ning iseend paremini mõistma ja hoidma.

Head uut aastat!


Ahto Kaasik
Maavalla koja vanem

 

Kuva: Arne Ader