[text]
Täna on

t_DSC_0446.gifRapla - Tyri maantee ääres, Kehtna valla Hiie kylas, otse tee paremal serval, lookleb metsa varjus Ohekatku Hiiemägi.

Hiiemägi on kuni paarteist meetrit kõrge, järskude kylgedega ning kuni 50 m laiune ning paari kilomeetri pikkune jääaegse liustiku servamoodustis. Mäe hari on kohati napilt paari meetri laiune. Hiiemäge katvas metsas ja põõsastikus on rohkesti tuulemurdu ning on tunda vana ja väärtusliku loodusmetsa hõngu, kirjutas Ahto Kaasik ajakirjas Loodusesõber.

Hiiemäe läänepoolset osa katab haruldane tyrnpuustik ehk tyrnpuumets, mille suuremate tyvede ymbermõõt on kuni 90 cm.

Hiiemäe lõunaservast algab Hiie raba, mille keskel on omakorda Hiiesaar. Hiiemäe servas kasvas veel mõne aasta eest looduskaitsealune Mikumäe pärn, mille kyljes võis näha anniks seotud paelu.

Varasemal ajal oli Hiiemägi Oore kyla pyhapaik, kuhu koguneti tähtpäevadel hiiepyha pidama ning kus yksi käidi tervist ja nõu saamas. Jaanituld on aga mäel tehtud uuema ajani välja.

Eesti Rahvaluule Arhiivis on talletatud Hiiemäe kohta mitmeid lugusid. Yks neist kõneleb, et mäe kohal laiunud varem järv, mida kylanaised lastemähkmeid pestes reostanud. Järve manitsused ja hoiatused jäeti tähelepanuta. Varsti kostus hyyd "Järv lähab, hiis tõuseb!". Järv tõusiski yles ning lendas ära. Järve asemele tõusis aga Hiiemägi, mida kohalik rahvas hakkas pyhaks pidama.

Nagu paljusid teisi pyhapaiku on ajad sedagi hiit omajagu räsinud. Hiiemäe nõlval kulgev tee on nõudnud järk-järgult aina enam ruumi. Läbi mäe on kaevatud gaasitrass ning mitmelt poolt on kaevandatud kruusa. Hiiemäe rahu rikub liiklusmyra ja lähedalasuv krossirada. Kavandamisel oleva Rail Balticu kiirraudtee yks võimalikke harusid kulgeb risti läbi Hiiemäe. Selle ehitus hammustaks mäest kuni 360 m laiuse tyki ning poolitaks hiie kõrgete raudsete myyridega jäädavalt.

Ohekatku hiiemägi tuletab meelde, et me elame maal, kus iidsete pyhapaikade leidmiseks ei ole vaja ette võtta palverännakut võõrsile. Sageli piisab vaid auto peatamisest, et astuda mõni samm tee kõrval asuvasse hiide. Paraku on pea sama hõlbus neid iidseid pyhapaiku ja põlisrahva elujõu lätteid ka hävitada.

Rohkem ylesvõtteid Ohekatku hiiemäest ja Hiiesoost


Lugu ilmus ajakirja Loodusesõber sarjas Üks pühapaik