[text]
Täna on

t_Loodusemees2.gifTuntud loonakuvaja Arne Adra looduspiltide leht Loodusemees astus kodumaa loodusele ja pärimusele sammukese veelgi lähemale. Aastaringi galeriis 12 kuud avaneb nyyd maakeelsete nimetustega kuude valik:

sydakuu, radokuu, urbekuu, mahlakuu, lehekuu, pärnakuu, heinakuu, põimukuu, sygiskuu, porikuu, kooljakuu, jõulukuu.

Loodusemees.ee on yks suuremaid kodumaised looduspiltide võrgulehti, mis on huvilisi ja ajakirjanikke rõõmustanud pikki aastaid. Lehekylje vahendusel on võimalik ka pilte osta ning tellida loodusemehi Arne Aderit ja Urmas Tartest loodusest kõnelema.

Kui põhjanaabrid kasutavad uhkusega soomekeelseid kuunimesid, siis Eestis on ametlikult kasutusel Vana Rooma kalendrist pärinevad võõrkeelsed kuunimed. Erinevalt maakeelsetest kuunimedest puudub aga võõrnimedel meie looduse ja pärimusega igasugune side.

Maakeelsete kuunimede kasutamine aitab tagasi võita tykikese puhast emakeelt, aitab edasi kesta meie vaimsel pärandil ning suunab inimesi looduses toimuvat paremini märkama.

Maakeelseid kuunimesid kasutab Maavalla koja võrguleht ning Maavalla kalender. Mõne aasta eest võttis maakeelsed kuunimed kasutusele ka ajakiri Loodusesõber.

Vaata lisaks:


Loodusesõber. Maakeelsetest kuunimedest

Loodusesõber. Kõneta kuud maakeeles