[text]
Täna on

t_HobuneMetsavedu.gif28.-29. sydakuud toimuvad Viljandi lähistel Saarepeedi kylas myravaba metsatöö päevad, kus tööd tehakse kirveste, käsisaagide ja hobustega. „Tänapäevase mehhaniseeritud metsanduse taustal on väikeettevõtjale ja väikemetsaomanikule tihti probleemiks väikeste puidukoguste, erisortimendi ja yldse harvesterist murimata puidu kättesaadavus. Siis ei jäägi yle muud kui oma oskuste ja vahenditega metsa minna,“ ytles Viljandi Kultuuriakadeemia rahvusliku ehituse asjapulk Priit-Kalev Parts.

Lisaks yliõpilastele toovad myravabad metsatööpäevad kokku teisigi inimesi, kelle igapäevatöö on seotud nii metsanduse kui hobumajandusega.

„Kui hakkasime praktikajuhendaja Mihkel Maalaga kokku klapitama metsanduspraktika õpieesmärke, kättesaadavaid lanke ja logistikat, selgus, et Viljandile lähedal on yks õpetlik ja praktika jaoks paraja suurusega tööots välja pakkuda Saarepeedi kylas. Et koht on minu kodutalust kiviga visata ja olen ise aastaid kodused metsatööd ära teinud oma maatõugu märaga, tundus vahva mõte paariks päevaks sisepõlemismootorid välja lylitada,“ kirjeldab idee saamislugu ka dokumentaalfilmis "Hobusemehed" (Lõunameedia OÜ, 2013) võtmetegelasena yles astunud Priit-Kalev Parts.

Mõttest võttis vedu ka Raplamaa haljastusettevõtja Vello Tamm (Proudly OÜ), kes oma tegemistes kasutab ainult Eestis ohustatud hobusetõuge. Myratu metsatöö päevadel tutvustab ta eripalgelisi moodsaid hobutöövahendeid ja Eesti raskeveomära Hämariku võimeid. "Vaatamata tehnika arengule on hobutöödel ka tänapäeval oma koht ja kasutamata äriline potentsiaal," on Tamm veendunud.

Kuna ehituspärandi ja pärandkeskkonna hooldus- ja parandustöödel on sageli võtmeline oskuslik ja peenetundeline lähenemine kõrghaljastusele, tutvuvad rahvusliku ehituse yliõpilased myratu metsanduse päevadel ka puuuurija varustuse ja elukutsega Arvi Koitve juhendamisel.

Ettevõtmise salvestab Viljandimaal tegutsev filmitootja Imre Annus (OÜ Lõunameedia). Teoksil filmi peaeesmärgiks on uurida ja tutvustada põlist metsatööd selle elulises tervikus söömisest ja riietumisest saagide-kirveste hooldamiseni. Filmis saavad sõna mitmed metsanduse ning töötervishoiuga tegelenud inimesed ning Eesti Rahva Muuseumi ja Eesti Spordimuuseumi teadurid. „Moodsate töövahendite võimsus ja kättesaadavus on muutnud meid paljude töö igavikuliste aspektide suhtes pimedaks. See film tõstatab laiemaid kysimusi tööheaolust ja töö mõttest inimolemises.“

Päevad saavad teoks Viljandi Kultuuriakadeemia rahvusliku ehituse eriala kahenädalase metsatööde harjutuse raames. Kuna myratus vähendab oluliselt ka metsatöö ohutaset ja tõstab selle meeldivust, on myravabadele metsatööpäevadele huvilised lahkesti uudistama oodatud 28.-29.01.2014 Saarepeedi kylas Viljandi vallas.


Lisateavet: Priit-Kalev Parts, 527 8875, See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.

Toimumiskoha kaarti vaata siit.