[text]
Täna on

Umbes seitse tuhat aastat tagasi tänapäeva Hispaania aladel elanud yrginimese genoomi täielik järjestamine näitab, et toona elanud kyttidel-korilastel olid kyll paiguti juba sinised silmad, kuid nende nahavärv oli tänapäeva eurooplaste omast endiselt märgatavalt tumedam, kirjutas ERR.

Seni peamise oletuse kohaselt ei toimunud siniste silmadeni viinud muudatused Euroopa varaseimas elanikkonnas. Selle asemel tõid need endaga kaasa hiljem ida poolt sisserännanud esimesed põllumehed. Nii oletas ka 2006. aastal Leóni lähistelt leitud säilmete hulgast pärinevast purihambast eraldatud DNA-d uurinud Carles Lalueza-Foxi tööryhm enne tulemuste saabumist, et geenipagas vastab suuresti kiviaja eurooplasi kujutavatele õpikukuvadele.

Ent selle asemel leidsid nad pärast mitut ebaõnnestunud pärilikkusaine järjestamiskatset, et mehe juuksed olid mustad või pruunid. Yrginimese nahk oli sarnaselt tume, kuigi pärilikkusaine ei võimaldanud nahas leidunud melaniini hulka väga täpselt hinnata. Seeläbi näib heledama nahatooni ja juuste ning siniste silmade esinemise ajaline järgnevus yldlevinud vaatenurgast erinevat.

Pikemalt kirjutab ERR