[text]
Täna on

t_udmurdieepos.gifKirjastuskeskuses ilmus etnograaf Mihhail Hudjakovi eepiline poeem "Kõldõsini ajastu", mille on eesti keelde tõlkinud Arvo Valton ja toimetanud Muš Nadii.

Venelasest rahvaluuleteadlane Hudjakov kirjutas selle teose tõenäoliselt 20. sajandi algusaastatel, viimased redaktsioonid on tehtud aastal 1922.

Väidetavalt jäi töö autori represseerimise tõttu lõpetamata, selle olemasolu avastas udmurdi kirjandusteadlane Foma Jermakov Leningradi raamatukogus alles 1966. aastal. Ta kirjutas käsikirjast udmurdi ajakirjanduses, kuid esialgu jäi teos avaldamata.

Alles 20 aastat hiljem võttis udmurdi kirjanik ja õpetlane Daniil Jašin käsikirja ette, kirjutas selle omakäeliselt ymber ning alustas selle ettevalmistamist trykiks. 1986. aastal avaldas ta suurema osa eeposest, välja arvatud kaks viimast peatykki, kus oli kirjutatud venelastest.

Viimased peatykid avaldati Sergei Vassiljevi ja Viktor Šibanovi teoses "Zerpali varjud" 1997. aastal ning eepos tervikuna teoses "Kõldõsini ajastu" 2008. aastal. Samas raamatus on ka Viktor Šibanovi täielik poeetiline tõlge eeposest udmurdi keelde.

Varem on eeposest vabatõlke teinud ka udmurdi kirjandusteadlane Vassili Vanjušev ning avaldanud selle eraldi raamatuna "Dorvõzõ" 2004. aastal.

Teos on olemuselt kurblooline. Syndmused tipnevad sellega, kui avalikult põletatakse udmurtide pyha kasetohust raamat, kuhu olid sajandite vältel kirjutatud palved, usutalituste ja kohtupidamise kord ning teated ajaloo olulisematest syndmustest.

Raamatu hävitamise algatas selle peamine hoidja vösjas (preester), kes arvas, et rahvas võib nii varju tõmbuda ja näiliselt omausust loobuda. Rahva toitja ja jumal Kõldõsin aga pidas sellist tegu reetmiseks ja vabatahtlikuks allaandmiseks ning tegi nii, et rahval poleks enam positiivset tulevikku. 

Autori Hudjakovi sõnum on nähtavasti see, et rahva praegused hädad tulenevad kunagisest allaandmisest. See on kooskõlas ka rahvaliku eepose laadiga, kus on kujutatud rahvuse kuldaega, edasine on aga täis vastuolusid ja kokkupõrkeid.

Udmurdi eepos on jõudnud myygile Eesti raamatupoodidesse, selle esitlus tuleb suurel neljapäeval, 17. aprillil kell 18.00 Woodstocki klubis (Tatari 6).

Kuula lisaks: Vikerraadios saade Udmurdi keel ja rahvas

Allikas: Fenno-Ugria