[text]
Täna on

t_varesepaev27.gifFenno-Ugria Asutus korraldab lähipäevil mitmel pool Eestis põhjarahvaste varesepäeva õhtuid. Syndmustesari algab kolmapäeval 9. mahlakuud kell 17.00 Tallinna ylikooli Astra maja (Narva mnt 29) ruumis A046 õhtuga „S-ugrisugulased“, mis tutvustab hante ja põhjarahvaste kevadpyha varesepäeva. Kylas on Hantõ-Mansiiskis asuva Jugra ylikooli yliõpilased Tatjana Konkina, Larissa Miljahhova ja Polina Nahratševa.

Kylalised kõnelevad varesepäeva tavast ja selgitavad, miks vares on kevadekuulutaja ja tore lind. Nad laulavad handi parmupilli vargani saatel hantide põliseid kevadlaule, mängivad mänge ja tantsivad. Näidatakse ka väikese handi tydruku maailmaruumi muutumist kajastavat Ivan Golovnjovi film „Väike Katerina“ (2004).

Samal kuupäeval kell 20.00 toimub Tallinnas Kloostri Aidas handi tantsuklubi.

Neljapäeval, 10. mahlakuud kell 18.00 toimub varesepäeva õhtu handi kylaliste osavõtul Tartus Eesti Rahva Muuseumi näitustemajas (Kuperjanovi 9). Tartu õhtu kava on sama, mis eelmisel päeval Tallinna ylikoolis, lisaks on avatud kuvanäitus metsaneenetsi kirjanikust ja põhjapõdrakasvatajast Juri Vellast.

11 mahlakuudl on handid kylas Narva keskraamatukogus, syndmus algab kell 17.00.

Kõikidele õhtutele on tasuta sissepääs, kõik on oodatud.

Syndmused korraldavad Fenno-Ugria Asutus, Tallinna ylikooli maastiku ja kultuuri keskus ja eesti keele ja kultuuri instituut, Theatrum, ERM, Narva keskraamatukogu. Toetavad hõimurahvaste programm ja kultuurkapital.