[text]
Täna on

t_hiiekalender1.gifÄsja ilmus trykist käesoleva aasta hiiekalender, mis on pyhendatud Virumaal Mahu kihelkonna Samma kylas asuvale Tammealuse hiiele. Tammealuse hiie kalender on esimene hiiekalender kavandatavast hiiekalendrite sarjast.

Kalendri kuvad tutvustavad hiie aastaringi ja kombestikku. Kalendrisse on märgitud rahvakalendri põlised tähtpäevad ning samas tutvustatakse nendega seotud uskumusi ja tavasid.

t_hiiekalender2.gifIga kuu juurest leiab ajalooliste puukalendrite eeskujul koostatud sirvikalendri, mille abil on võimalik leida tavapäraste kuuseisude mõju täpsustavaid kõvasid ja pehmeid aegu.

Lisatud on selgitused sirvikalendri, pyhapaikade ja Tammealuse hiie kohta.

Kalendris on lisaks:

- maakeelsed kuunimed
- riigipyhad
- lipupäevad
- kuufaaside kellaajad
- kaduneljapäevad
- kevadpyhade päikesetõusude kellaajad
- pyhapaikadega seotud oluilsemad ettevõtmised

t_hiiekalender3.gifKalendrit läbib Mahu kihelkonna naiste kirivöö, mille kudus Piia Rand. Kalendri tekstid koostas Ahto Kaasik. Kalendri kaanekuval on yle-eelmisel aastal Maavalla hiite kuvavõistluse peaauhinna võitnud Ain Raali ylesvõte Tammealuse pyhast kivist.

Kalendri väljaandmist toetasid: Krautmani massaaži- ja terviseakadeemia, Tihusehobuturismitalu, Maavalla koda, Viru-Nigula vald ning Kehrwieder. Kalendri kirjastas Hiite Maja SA.

Kalender on myygil Tallinnas Roosikrantsi tn 6 raamatukaupluses Ateena ja Tartus Eesti Rahva Muuseumi näitusemajas Kuperjanovi tn 9. Tartus võib kalendrit kysida ka looduslike pyhapaikade keskusest Jakobi tn 2-215.