[text]
Täna on

t_taevaskojatalgud.gifNeljapäeval, 01.05. toimusid Taevaskojas Emalätte korrastustalgud. Tööd võeti ette selleks, et  eemaldada kaks jämedamat tyve, mida mööda lapsed ohtu trotsides ronima kippusid. Allika voolsängi puhastati okstest ja rämpsust. Et pyha paika vähem häirida, tehti kõik tööd käsitsi ning mootorsaagi ei kasutatud.

Tööde ajal varises ylevalt nõlvalt allikasse rohkesti liiva. Emalätte kohal olev nõlv on jätkuvalt varisemisohtlik ning seetõttu on suletud ka allika kõrval asuv trepp. Allikas ise voolab sama tugevalt kui varem ning on nii pyha ravivee võtjatele kui ka huvilistele avatud.

Talgutel osales paarkymmend inimest Taevaskoja kylaseltsist, Keskkonnaametist, RMKst, Keskkonnainspektsioonist, Tartu Ülikooli pyhapaikade keskusest, Hiite Majast ja Maavalla kojast.

Eelmisel suvel varises maalihke tõttu sisse Põlvamaal Põlva vallas asuv Emalätte koobas. Koopaava oli oluliselt kahanenud juba eelnevate aastakymnete jooksul, sest kasvav kylastajate hulk mõjub pehmele liivakivile hukutavalt. Tundliku keskkonna tõttu ja ka rahvapärimuse kohaselt ei sobi Emaläte massiturismiks. Vanarahvas on keelanud Emalätte koopasse siseneda. Suur ja Väike Taevaskoda on tervikuna ajalooline looduslik pyhapaik, kus ymbruskonna rahvas on teinud jaanituld ja pidanud muidki pyhi.