[text]
Täna on

t_AgavairemTAlybina.gif„Yks kevadpäev toidab terve aasta“ ytleb mari vanasõna. Ja tõesti, kevad on väga kiire aeg, eriti kylas – koristatakse õuesid ja aedu, haritakse maad, istutatakse puid ja aedvilju. Selle kõrvalt leitakse aga ka hetk jumalike jõudude poole pöördumiseks, kirjutas ERMi lehel Tatjana Alõbina.

Maridel on tänapäevani säilinud palju rahvausu kombeid. Hiites ja teistes looduslikes pyhapaikades korraldatakse palvuseid nii Mari Eli vabariigis kui ka teistes piirkondades, kus marid elavad (Tatarstani ja Baškortostani vabariik ning Sverdlovski, Permi ja Kirovi oblast Venemaa Föderatsioonis).

Yks toredamaid pyhasid on agapairem – kevadpalvus, mis toimub kas enne või pärast suuremaid maatöid, lehekuu lõpul või pärnakuu algul. Tähendab ju agapairem sõna-sõnalises otsetõlkeski „põllupyha“: aga – põld ja pairem – pyha. Tähistamiseks kogunevad kylaelanikud agapairem’i hiitesse või kevadpalvuse paikadesse, kaasa võetakse kodus tehtud pärimussööke: pannkooke, kohupiimapirukaid, keedetud mune, meevett ja koduõlut – pura. Lisaks söögile tuuakse pyhadele puudele kingituseks rätikuid.

Siit saab lugeda edasi ja vaadata ilmekaid ylesvõtteid.