[text]
Täna on

t_Pulmakargus2.gifTantsuklubi liikumine läheb juurte juurde

Tammealuse hiie taassynni aastapäeva syndmuste kavas on laupäeval, 7.06. kl 19 tantsuklubi ehk pärimustantsude õhtu. Jaan Sarv, Kadri Lepasson ja Andrii Vytvytskyi mängivad lõõtspilli ja kannelt ning õpetavad pärimustantse ehk maakeeles kargust. Ilusa ilmaga toimub syndmus hiies, vihma korral Viru-Nigula rahvamajas.

Tantsuklubide liikumine on toonud Tallinnas, Tartus ja teistes linnades ning asulates kokku vanaaegsete tantsude sõbrad. Seekord on aga kavas minna esivanemate kombel tantsima loodusse. On ju suvisel ajal tantsitud ja pidutsetud ikka õues, kylavainul või metsalagendikul.

Vanematel tantsudel on ka sügavam vaimne tähendus. Laul, pillimäng ning selle järgi liigutamine muudab keha kergeks, meele rõõmsaks ning paneb hoogsamalt voolama elujõu. Selline meeleseisund annab suurema väe kombetalitustele ja palvetele. Tants on taig. Seepärast on tantsitud ja pidutsetud ka hiiepyhadel. Rahvapärimuse järgi on mängimise-tantsimise tarvis hiites olnud erilised kohad. Näiteks Saaremaal Koikla kyla hiies on maakividest hiietantsijate ring, kus hiielised on käinud keerutamas. Mitmel pool on hiites tantsimas käidud veel 20. sajandil. Eks aja jooksul muutusid pillid, pillilood ja tantsudki, kuid tava kui selline on pysinud muistsetest hiiepyhadest kaasajani.

Kogukondlikel pyhadel tantsivad oma pyhapaikades meie hõimurahvadki. Vaimne tähendus on kargusel aga paljude teistegi põlisrahvaste meelest. Indiaani teadmamees Epifanio on öelnud, et tema rahva jaoks on tants Maaema mudimine, hell hellitamine.

Kuni teise maailmasõjani käidi Tammealusel suviti pidutsemas ja tantsimas. Pea igal nädalavahetusel ja suurematel pyhadel koguneti yle Mahu kihelkonna Samma kylla vana hiietamme juurde. Kõlas toru- ja parmupill ning kandlemäng, uuemal ajal ka lõõtspillihääl. Sugulaste ja tuttavatega vahetati uudiseid, arutati ilmaelu asju, lepiti kokku, armuti, lauldi, mängiti ja tantsiti. Vanemad inimesed on meenutanud, et suurest tantsimisest oli hiietamme lähedale tekkinud musta värvi siledaks tallatud ymmargune sõõr.

Eelolevatel hiiepäevadel sõlmime kokku tantsuklubide uue ja hiietantsude iidse tava. Argine ja pidulik, asine ja pyha vahelduvad ja põimuvad meie pärimuslikul loodus- ja ajamaastikul järjekindlalt. See on meie põline tarkus ja olemise viis.

Hiis on heade soovide ja tegude koht, kus on vaja hoida vaimset ja kehalist puhtust, rahu ning hoiduda vägivallast. Hoiatusena pysigu meeles lugu Lehmja hiietammiku pulmalistest. Ylemeelikuks muutunud tantsijad murdnud tantsuvälja puhastamiseks noori puid ja võrseid, mispeale Uku ehk Taevaisa nad tammejändrikeks muutis.

Tammealuse kiige juures mahub lahedalt tantsima ja mängima. Häid hiietavasid meeles hoides saab sellest mõnus pidu.

Tammealuse hiis näoraamatus: www.facebook.com/Tammealuse

Kuva: pulmamängud, Sven Kristjan Kreisberg

Ahto Kaasik