[text]
Täna on

t_Tammealuseteabetahvel.gifLaupäev, 7.06.

6.00 Loodusretk hiies. Jalga kummikud, või saapad, selga matkaks sobivad rõivad. Termos kohvi või teega teeb olemise mõnusamaks.

11.00 Hiiepäevade avamine. Jalga kummikud, või saapad, selga matkaks sobivad rõivad. Teeme hiiele tiiru peale ning kõnnime ka pikemas rohus.

14.00 Pidulik koosviibimine Viru-Nigula rahvamajas. Võimaluse korral selga pidulikud rõivad. Nii loome tuju parema. KAVA

19.00 Hiietantsud. Jalavarjud ja rõivad, milles mõnus tantsida. Veidi syya-juua yhisele toidulauale, et jaks ei lõpeks.


Pyhapäev, 8.06

Suvistepyha (ka muna- ja kiigepyha) Tammealusel

Enne hiiepyha on soovitav käia saunas või muul moel pesemas. Selga pannakse heledad puhatd rõivad või rahvarõivad. Enne kodust lahkumist on hea korraks aeg maha võtta, mõelda eelolevale päevale ja sellele, miks hiide minnakse. Sellel ajal võib süüdata küünla ja mõelda-öelda oma soovid eelolevaks päevaks. Hiide minnakse ja seal ollakse rõõmsa ja kainena.

Maas istumiseks võib kaasa võtta teki.

Kl 9-10 paiku on võimalik yhises katlas kaselehtedega mune värvida. Värv jääb paremini näha valgetel munadel.

Kl 12 paiku kogunetakse vana tamme juurde maajumalatele palveid ytlema. Sellel ajal palutakse välja lülitada telefonid ja kaamerad, et kõik kohalolijad saaksid palvusel segamatult osaleda.

Palvuse yhisele toidulauale on tavaks kaasa võtta enda jagu toitu ja jooki. See peaks olema kodus valmistatud, värske ja veel avamata - lahti lõikamata. Toidu pakkimiseks sobivad hästi valged-heledad rätid ja vitstest, puust, savist või klaasist anumad.

Hiiepuule anniks võib kaasa võtta looduslikust kiust lõnga või paela. Hiiekivile võib jätta mynte. Hiieallikale on kõige sobivam hõbeesemelt kaabitud hõbevalge.

Annipaelu saab laupäeval osta Viru-Nigula rahvamajast ja neid õpetatakse punuma hiies pyhapäeva ennelõunal.

Kl 13.30 paiku mängitakse munaveeretamise mängu. see on iidne munapyha mäng, mis toob osalistele õnne ja kasvatab väge. Kõik soovijad võivad mängust osa võtta. Yhises katlas keedetud munad jagatakse enne mängu algust osavõtjate vahel võrdselt ära.

Kl 14 paiku lauldakse Kai Tingase eestvõttel avatuks Virumaa kiigeaeg. Ka kiigele võib anniks paelu siduda.

Hiiepäev kestab, kuni on tuju ja osalisi.


TAVAD

Et hiieskäik õnnestuks hästi, tasub meenutada vanarahvatarkust. Hiis võimendab kõike, mida teed ning see pöördub sulle endale tegasi. Seepärast ole puhas ka oma mõtetes, sõnades ja tegudes, ära nopi lilli ega tee ymbritsevale muul moel meelega haiget. Hiis on heade mõtete, sõnade ja tegude koht.
Hiietavadest pikemalt:
http://www.maavald.ee/maausk.html?rubriik=20&id=606&op=lugu


PARKIMINE

Seekord ei sõideta autodega hiieväravasse, vaid need jäetakse gaasitrassi sihile või kylatee äärde. Parkimist aitab korraldada Kaitseliit.


KUIDAS TULLA

Tammealuse hiide pääseb Tallinn-Narva maanteelt Padaoru bussipeatuse juurest, kus Viru-Nigula teeristis osutab hiiele suur teeviit. Pinnaseteed mööda tuleb sõita algul yle põllu ja siis läbi metsa 1,5 km. Kohas, kustee teeb tuntava pöörde paremale, tuleb sõita otse väiksemale metsateele. se juhatab teed ka väiksem viit.

Tallinna poolt tulles peab arvestama, et Sämi sild on suletud. Kõige otsem tee on Kunda ja Viru-Nigula kaudu.

KAART

t_Ylevaatekaart.gif

 

 

 

Kaardi alus: Maa-ameti põhikaart.

Kuva: Tammealuse hiie väravas tervitab tulijaid uus teabetahvel