[text]
Täna on

t_Tammealusevarav27.gifNädalavahetusel Viru-Nigula vallas toimunud Tammealuse hiie taassynni 25. aastapäevale pyhendatud syndmused tipnesid pyhapäeval suvistepyha tähistamisega. Esivanemate tavasid järgides värviti kaselehtedega mune, mängiti munaveeretusmängu ning lauldi kaskedega ehitud kiigel avatuks Virumaa kiigeaeg. Vana hiietamme alla kogunenud Eesti ja Soome rahvausu järgijad ytlesid palveid ja tänusõnu jumalatele ja esivanematele.

Laupäeval Viru-Nigula rahvamajas toimunud pidulikul koosviibimisel kõneles Maausuliste Viru Koja vanem Ülle Männik, et Tammealuse on toonud veerandsajandi jooksul hiite juurde palju inimesi ning on aidanud oluliselt kaasa looduslike pyhapaikade mõistmisele ja väärtustamisele. "Tammealuse hiie taasärkamine tähistab laiemalt kõigi Eesti hiite taassyndi ning on andnud algtõuke ka sellistele olulistele ettevõtmistele nagu pyhapaikade uuringud ja looduslike pyhapaikade riiklik arengukava", ytles Ülle Männik.

Eelmisel aastal Animäe hiie kaitsmise eest Maavalla koja tänukirja saanud EELK Jüri koguduse õpetaja ning Saku vallavolikogu esimees Tanel Ots ytles koosviibimisel, et hiiepaiga eest hoolt kandev Viru-Nigula vald on eeskujuks teistele omavalitsustele. Tanel Otsa sõnul on oluline, et yhise pärandi eest hoolitsedes peab koostöö tihenema ning et luterlik kirik kannab osalt edasi ka maausulist pärandit. "Homsel suvistepyhal on Eestimaa kirikud maausu kombe kohaselt ehitud kaskedega. Samuti lähtuvad mitmed meie kalmistutraditsioonid põlistest hiietavadest" ytles Tanel Ots.

Sõnavõttudega esinesid ka Viru-Nigula vallavanem Ervins Veitsurs, yks hiie omaaegsetest taastajatest ja praegu Tartu Ülikooli loodusliku pühapaikade keskuses töötav Ahto Kaasik, Maavalla koja juhatuse liige Toom Männik, Härjapea koja kirjutaja Kadi-Ann Kraut, Soome omausuyhenduse Taivaannaula esimees Mirka Turpeinen, Eesti Folkloorinõukogu esindaja Ene Lukka-Jegikjan ning Sonda looduskaitse seltsi esimees Illar Mängel. Tervituslauluga astus yles Seto lauluema Sarve Õie.

Pidulikul koosviibimisel esinesid Vasta kooli laululapsed õpetaja Maret Salga juhtimisel, Viru-Nigula rahvamuusikud ning Arukyla meestelaulu selts Lüü Türr. Syndmust juhtis Einar Kraut.

Tammealuse hiiepäevad algasid laupäeva varahommikul loodusretkega, kus Lauri Lutsar Eestimaa Looduse Fondist tutvustas hiiepaigas elutsevaid linde ja kooslusi. Ennelõunal tervitas hiiepäevadele kogunenuid Maausuliste Viru Koja kirjutaja Kaja Toikka ning kõlas võimas regilaul Lüü Türri esituses. Järgnenud pärimusretkel tutvustas ja mõtestas Ahto Kaasik Tammealuse hiiega seotud pärimusi ja pyhapaikadega seotud tavasid. Laupäeva õhtul toimusid Tammealuse kiigekohas hiietantsud, kus vanu pillilugusid mängisid Jaan Sarv, Kadri Lepasson ja Andrii Vytvytskyi tantsuklubide liikumisest.

Syndmused korraldas Maausuliste Viru Koda, Viru-Nigula vald, Maavalla koda, Viru-Nigula Hariduse Selts. Toetasid Hiite Maja SA, Leader ja Lüü Türr.

Tammealuse hiis on ajalooline looduslik pyhapaik, kuhu Mahu (Viru-Nigula) kihelkonna rahvas kogunes suviti pidutsema kuni 1930. aastateni. 1970. aastateni toimusid hiies Samma kyla jaanituled. Hiies jõudu kogumas ning seal asuva Silmaallika juures tervist nõutamas on aga eraviisiliselt järjepidevalt käidud kaasajani välja.

Tammealuse hiie taastamise ettepaneku tegi Viru-Nigula Muinsuskaitse Seltsi esimees Helmut Elstrok 1988. aastal. Eestvedajate seas olid lisaks Viru-Nigula rahvamaja juhataja Antonina Loho, Ahto Kaasik muinsuskaitseklubist Tõlet ning Aleksander Sinimäe ja Hillar Mängel Sonda looduskaitse seltsist. Hiie taastamise esimene pidulik rahvakogunemine toimus 20.05.1989. Sealt peale on hiis olnud taas kasutusel kogukondliku pyhapaigana, mille iga-aastane tähtsaim syndmus on suvistepyha tähistamine. Tammealuse hiie peamine eestkostja on kohaliku põlise loodususu järgijaid yhendav Maausuliste Viru Koda.

Aastapäevaga seoses on toimunud ja toimumas muidki ettevõtmisi. Eelmisel neljapäeval paigaldati Tammealuse hiie väravasse uus teabestend. Aasta alguses ilmus Tammealuse seinakalender. Rein Maranil on käsil film Suvistepyha Tammealusel, mille jaoks jäädvustati ka nädalavahetusel toimunud syndmusi.

Tammealuse hiie näoraamatu lehelt leiab aastapäevasyndmuste albumid:
www.facebook.com/Tammealuse

Rohkem teavet Tammealuse hiiest:
http://www.maavald.ee/maausk.html?op=rubriik&rubriik=40