[text]
Täna on

t_ingeripulm.gifPaide Vallikäärus esietendus laupäeval Lääne-Eesti ingerisoomlaste seltsi ja Järvamaa ingerisoomlaste kultuuriseltsi eestvedamisel ingerisoomlaste pulmakombestikul põhinev lavakava "Koko väki pitoloihe, kopittukaa pulmi pitämään!"

Eesti keeles "Kõik see rahvas pittu ja pulmi pidama!" nime kandev lavakava koosnes kahest osast. See algas Lääne–Eesti ingerisoomlaste seltsi liikme Anne Andrejevi loodud lavastusega "Pulma", mida esitasid Vana-Vigala rahvamaja näitetrupi Vigala Vahvad lapsed.

Kava teises pooles õpiti koos pärimusryhma Röntyskä ja eestlaulja Timo Kalmu juhendamisel pulmalaule ja -tantse ning keskenduti Aili Hansumäe käe all valminud savakko pruutpaari rõivastele, mida tutvustas selle ala asjatundja Raija Pedak Pärnust.

"Eesmärgiks ei olnud hakata elustama tervikuna muistseid ingerlaste pulmi, vaid tuua pärimusteatri näol ingerlaste elu tähtsaim syndmus – pulmad – läbi laste suu eestlasteni. Selleks andsime välja ka infokava, kus lustliku lyhiylevaate pulmatavandist Ingerimaal aitas koostada ingerisoome pärimuse ning ajaloo uurija Taisto Raudalainen," lausus lavastaja ja projektijuht Anne Andrejev.

"Kindlasti saab lavastust "Pulma" näha ka suve jooksul Haapsalus. Selleks otsime hetkel toredat mängukohta ja võimalust. Peas mõlguvad Valge Daami aeg ja Rannarootsi muuseum," sõnas ettevõtmise idee autor, Lääne-Eesti ingerisoomlaste seltsi esinaine Hilma Tervonen.


Allikas: Fenno-Ugria