[text]
Täna on

t_MaletjarveSilmalate_KerlyIlves.gifTeisipäeval, 26.08. algusega kell 18 avatakse Tartu loodusmajas Lille tn 10 fotonäitus looduslikest pyhapaikadest. Näitust tutvustab Ahto Kaasik Tartu ylikooli looduslike pyhapaikade keskusest.

Näitust saab vaadata 26.08. – 19.09. E-R 10 - 18.

Näitus on väike teejuht meie sygavamate (looduskaitse) juurte juurde. Välja pandud ylesvõtted ning neile lisatud selgitused tutvustavad hiisi ja teisi ajaloolisi looduslikke pyhapaiku, nendega seotud pärimust, tavasid ja pyhade paikade hoidmisega seotud muresid.

Hiied, pyhad kivid, allikad, ristipuud ja teised ajaloolised looduslikud pyhapaigad on maarahva vaimse ja ainelise kultuuri hoidjad. Nendega on kõige vahetumalt seotud meie rahvuslik eneseteadvus, juured, aga ka loodust austav ja hoidev elulaad. Pyhapaigad on meie vanimad kaitsealad, tänu millele on jõudnud kaasaega tuntav osa Eesti maastikulisest mitmekesisusest ja elurikkusest. Pyhapaikade ja nendega seotud pärandi tundmine aitab meil jääda loodust austavaks põlisrahvaks.

Ylesvõtted on teinud Auli Kütt, Tiit Kaasik, Ahto Kaasik ja Ahto Raudoja. Allkirjad koostas Ahto Kaasik. Näituse seadis kokku Elo Liiv Maavalla kojast.

Näitusest pikemalt

Kuva: Mäletjärve Silmaläte, Kerly Ilves