[text]
Täna on

LMeriFilmid
LMeriFilmid
Neljapäeval, 9 porikuud esitletakse kinos Artis uut DVD-kogumikku Lennart Meri filmidega soome-ugri rahvastest. Kolmel DVD-l on seitse filmi aastatest 1970–2011, kokku kaheksas keeles, kirjutas Fenno-Ugria.


"Lennart Meri soome-ugri rahvaste filmientsüklopeedia", ladinakeelse pealkirjaga "Encyclopaedia cinematographica gentium fenno-ugricarum" uus ja täiendatud väljaanne koondab seitset tõsielufilmi, mis on valminud aastatel 1970–2011.

Esimesel DVD-l on Tallinnfilmis toodetud "Veelinnurahvas" (1970), "Linnutee tuuled" (1977) ning "Linnutee tuultest" esialgu välja jäänud materjalist hiljem kokku monteeritud "Šamaan" (1997). Teisel plaadil on Eesti Telefilmis valminud "Kaleva hääled" (1985) ja "Toorumi pojad" (1989), kolmandal dokumentaalfilmid "Liivlaste lood" (Eesti Telefilm, 1991; režissöör Enn Säde), "Tantsud Linnuteele" (Estinfilm, 2011; režissöör Jaak Lõhmus) ja Lennart Meri filmirännakute fotoalbum. Filmid on varustatud tõlgetega soome, ungari, inglise, saksa, prantsuse, vene ja eesti keelde, "Liivlaste lood" kolmandal plaadil on ka liivikeelse versioonina.

Peale filmide kaasneb kogumikuga teavik eesti ja inglise keeles, põhjaliku teabega seitsme filmi kohta, samuti kirjutised Enn Sädelt, Rein Maranilt, Tõnu Seilenthalilt ja Jaan Kaplinskilt.

"Lennart Meri soome-ugri rahvaste filmientsüklopeedia" esimene väljaanne ilmus 2009. aastal. Filmid digiteeriti ja restaureeriti programmi "Eesti film 100" raames Lennart Meri 80. synniaastapäevaks. Esimeses väljaandes olid filmid tõlgitud eesti, inglise, vene ja soome keelde.

Lennart Meri filmid taastasid ja DVD-kogumiku andsid välja Eesti Filmi Instituut, Eesti Rahvusringhääling, Lennart Meri Euroopa Sihtasutus ja Estinfilm.

Filmikogumikku saab osta Eesti Rahvusringhäälingu videopoest: pood.err.ee ja kõigist hästivarustatud raamatu ja -plaadipoodidest alates 10.10.

Allikas: Fenno-Ugria