[text]
Täna on

Tiina Törmäneni msuttesjohka_20141119_1739692864.jpguinasjutulised ylesvõtted Sulaoja allikast võitsid tänavusel hiite kuvavõistlusel maailma pyhapaiga ning allikate eriauhinna. Soome omaususte lehekylg Taivaannaula kirjutab sellest lähemalt.

Sulaoja, ka Suttesjohka, või Suttesgáldu allikas asub Soomes Saamimaal Utsjoe vallas, Karigasniemest kymmekond kilomeetrit idas. On tavatu, et nii kaugel põhjas asuv veekogu ei kylmu ka talvel.

Tiina Törmänen kõneles, kuidas ta enda jaoks Sulaoja avastas:  „Olin porikuust mahlakuuni töö asjus Karigasniemil. Seal tutvusin saamidega ning kuulsin lugusid Sulaoja allikast ja selle tähendusest. Saamid on pidanud Sulaoja igiammustest aegadest peale pyhaks ning kasutanud selle vett ravimiseks. Sulaoja kallastel kasvab ka mitmesuguseid ravimtaimi, mida saamid ravimiseks kasutavad, näiteks erinevaid samblaid ja harilikku kikkaputke. Sulaoja lähedal asub lisaks Ailigasi nimeline seitavuori ehk pyha mägi.“

Tiina sai kuvavõistlusest teada juhuslikult. „Sõber saatis mulle viite Taivannaula lehele, kus kutsuti osalema Maavalla hiite kuvavõistlusel. Kohe, kui võistlusest lugesin, hakkas see mind huvitama. Hiite kuvavõistluse eesmärk on edendada elma- ja looduspärandi kaitsmist.

Mõtlesin, et kuvavõistlusel osaledes saan teha midagi olulist. Soovin Sulaojat kaitsta ja soovin, et see säilib puutumatuna. Tahan ka inimestele näidata, kui kauneid paiku leidub Saamimaa looduses.

Saamid on yle kymne aasta seisnud vastu Utsjoe valla kavatsusele ehitada Sulaoja allikale veetorustik. Allika kaitsmisel on tuginetud sellele, et YRO tunnustab saamide õigust valitseda põlisrahvana ise endale olulisi paiku,“ kõneles Tiina Törmänen.

Kuva vajab õiget hetke

suttesjohka_3_20141119_1225661583.jpgTiina Törmänen on pildistamisega tegelenud alates 1998. aastast. Põhja loodus, metsad ja öövõtted paeluvad teda kõige enam. „Tavapäraste kaubanduslike ylesvõtete tegemine pole mind kunagi huvitanud. Olen põhjamaa looduse laps ja pyyan jäädvustada taideväärtusega kuvasid,“ ytles Tiina.

Praegu veel kokana elatist teeniv 33 aastane Tiina Törmänen soovib edaspidi päriselt taidekuvamisele pyhenduda. Eriti köidavad teda Saamimaa veekogud.

Pildistamisest tähtsam on õige tunne ning kuva jäädvustamiseks peab olema õige hetk, leiab Tiina Törmänen.

Allikas: Anssi Alhonen / Taivaannaula