[text]
Täna on

Tammealuse hiiekivi. Ain Raal
Tammealuse hiiekivi. Ain Raal
Esmaspäeval, 02.03. kl 18.00 esilinastub Tallinnas Rahvusraamatukogu saalis film Suvisted Tammealusel.

Filmi tutvustab Rein Maran, hiitest kõneleb Ahto Kaasik, kandlemänguga loob meeleolu Tuule Kann.

Syndmus kestab 2 tundi ning see toimub Looduse Omnibussi Loodusõhtute sarjas.
 
Osalustasu 2 eurot, õpilased, tudengid ja pensionärid 1 euro.

Loodusfilmide vanameister Rein Maran on jäädvustanud seekord Virumaal Tammealusel põliseid hiietavasid ning rahvakalendri kombestikku, milles väljendub eestlastele omane loodusearmastus.

Hiied on meie vanimad kaitsealad, kus esivanemad on põlvest põlve hoidnud maastike mitmekesisust ning elurikkust. Maarahva kalender on aga looduskalender, mis järgib ja tähistab looduse muutumist ning inimese kulgu selles. Hiiepaikade puutumatu looduse rypes on kogukonnad ajast aega yhiselt tähistanud mitmeid pyhi. Sedasi on uuendatud oma lähedast sidet keskkonnaga ning kasvatatud kogukonna loodusmeelset yksmeelt.

Tammealuse hiis asub Virumaal Mahu (Viru-Nigula) kihelkonna Samma kylas. Hiis oli kihelkondliku kooskäimiskohana kasutusel veel 20. sajandi alguses. Peale seda jäi see kyla jaanitulepaigaks, allikatelt ravivee võtmise kohaks ning yksikute uitajate meelerahu kogumise paigaks. 1989. aastal kogukondlikud hiietavad taaselustati.

Eelmisel aastal tähistati Tammealuse hiies olulist tähtpäeva. Möödus 25 aastat sellest, kui kogukond võttis hiie uuesti pyhapaigana kasutusele. Tammealusel on saanud tavaks tähistada igal kevadel suvistepyha, et tervitada saabuvat suve, saada väekas looduselamus, hoida tavasid ja pärimusi elavana ning tugevdada kogukonda. Rein Marani film annab haruldase võimaluse vaatajal sellest soojast ja erilisest syndmusest põgusalt osa saada.

Filmi valmimisele aitasid kaasa: Eesti Kultuurkapital, Rahvakultuuri Keskus, Tartu Ülikooli looduslike pühapaikade keskus ning Maavalla koda.


Film "Suvisted Tammealusel"
Valmimisaeg: 2015
Pikkus: 30 minutit
Tootja: Gaviafilm OÜ
Filmi looja: Rein Maran
Muusika: Tuule Kann


Allikas Hiite Maja