[text]
Täna on

Kaader filmist Suvisted Tammealusel
Kaader filmist Suvisted Tammealusel
Esmaspäeva õhtul esilinastus Rein Marani uus dokumentaalfilm "Suvisted Tammealusel". Kui Marani senised filmid on olnud rohkem seotud paikadega ja vähem inimestega, siis uus film keskendub inimeste tegevusele pyhas Tammealuse hiies Lääne-Virumaal, kirjutas ERR.

Eestis on teada yle 800 kogukondliku hiiepaiga ja tuhandeid teisi ajaloolisi looduslikke pyhapaiku. Enamus neist on aga kaardistamata ja kuni kolme tuhandet looduslikku pyhapaika ähvardab häving unustamise tõttu.

Tartu Ülikooli looduslike pühapaikade keskuse juhataja Ahto Kaasik ytles, et need viimased memmed ja taadid, kes on taludes syndinud ja teavad kohapärimust, on oma vanaduse tõttu varsti lahkumas ja viivad kaasa oma teadmised, kui uurijad ei jõua neid enne kysitleda.

Vaid vähesed looduslikud pyhapiagad on sama hoitud kui Tammealuse hiis, mis oli kooskäimiskohana kasutusel veel 20. sajandi alguses. Peale seda jäi hiis kyla jaanitulepaigaks ja allikatelt ravivee võtmise kohaks.

"See on paik, mida nõukogude ajal käisid inimesed ikka kylastamas salamisi, aga 89. aastal, kui hakkasid puhuma vabaduse tuuled, võttis kohalik rahvas selle kasutusele ja sellest saati on seal pyhitsetud suve algust, tähistades vana kombe järgi suviste pyha," rääkis filmi autor.

Avalikkus teab ysna vähe Tammealuse hiie ajaloost ja vanadest kombetalitustest, mida seal tänaseni elus hoitakse. Rein Maran on pyydnud seda oma filmiga võimalikult tõelähedaselt ja sekkumata näidata, säilitades lootust, et ka meie kaasaegne linnastunud eestlane seda rohkem väärtustama hakkab.


Vaata videouudist: ERR