[text]
Täna on

7801e7aa0748280fc80b21375237c1ed_w320.jpgLaupäeval, 14.03. kl 16 linastub Tartus Eesti Rahva Muuseumi näitusemajas Kuperjanovi 9 Rein Marani film Suvisted Tammealusel. Loonafilmide vanameistri värske linateos vaatleb inimese tegevust looduses ning on jäädvustanud suvistepyhade kombestikku Virumaal Tammealuse hiies.

Filmi näidatakse Maailmafilmi festivali raames ja seda tutvustab Ahto Kaasik Tartu Ülikooli looduslike pühapaikade keskusest. Kõik huvilised on oodatud, sissepääs tasuta.

Eesti rahvakultuur on keskkonnaga tihedalt põimunud looduskultuur. Inimest ja inimtegevuses väljenduvat kultuuri võib vaadelda ka kui osakest looduslikust mitmekesisusest ja elurikkusest.



Pärimused kannavad meieni teadmise suvistepyhadest kui maarahva jaoks olulisest ja rõõmsast suve vastuvõtmise pyhast, mida on Maavallas läbi aegade tähistatud. Suvistepyhade ehk suvistete juurde kuulub mitmesuguseid ettevalmistusi – kodu ja selle ymbruse korrastamine, kaskede toomine, saunas käimine jm. Yhine pidu toimus kylakiige juures, mis mõnigi kord asus kyla hiies. Siia tuldi perega, lauldi, tantsiti, kiiguti, mängiti, söödi ning toimetati mitmesuguseid taigasid. Noored kogunesid lõbutsema, vanemad inimesed seda vaatama, juttu puhuma ning laste hullamist ja mänge imetlema.

Midagi sellist on jõudnud ka tänapäeva. Igal aastal koguneb kohalik rahvas koos kylalistega Virumaale Samma kyla Tammealuse hiide suvistepyhi tähistama. Film toob sellest eriisest ja soojast syndmusest osakese vaatajateni.

Filmi stenarist ja režissöör on Rein Maran, operaatorid Tõnu Talpsepp, Rein Maran ja Ants Tammik, saatepill Tuule Kann, konsultant Ahto Kaasik, kommenteerib Mana Kaasik.

Maailmafilm

Gaviafilm OÜ