[text]
Täna on

Tammiku hiis Jõhvi kihelkonnas
Tammiku hiis Jõhvi kihelkonnas
Reedel, 10.04. esilinastub Tartus lyhifilmie sari "Eesti looduslikud pühapaigad". Kuues 5minutilises filmis kõnelevad looduslike pyhapaikade tähendusest, väärtusest ja ohustatusest muusik Tõnis Mägi, kirjanik Kristiina Ehin, maailmameister Gerd Kanter, kirikuõpetaja ja omavalitsuse juht Tanel Ots, rahvusvaheline ärimees Sonny Aswani ja näitleja Mari-Liis Lill.

Esilinastus toimub 10.04. algusega kell 18 Tartus Jakobi 2 õppehoone ringauditooriumis. Kõik huvilised on oodatud, sissepääs tasuta.

Eesti Televisioon näitab filme alates 11. aprillist kuni 1. maini. Esimesed kolm filmi lähevad eetrisse enne Maahommiku saadet algusega kell 9.55.

Looduslikud pyhapaigad on eesti kultuuri ja maastiku lahutamatu osa. Hiied on andnud aastasadade jooksul inimestele turvatunnet, lootust, abi ja rahu. Mitmed tuntud loodusturismi objektid on tegelikult muistsed pyhapaigad. Sealne loodus – allikad, kivid, puud ja maa – on pyha ja elus.

Enamikku pyhapaiku ja nende lugusid teavad vaid taludeaegse põlvkonna inimesed, keda ei ole jäänud palju. Selle põlvkonna kadudes paljud pyhapaigad ununevad, sest pärimus ei kandu enam edasi. Pärimust kogudes ja edasi andes aitame hoida neid erilisi paiku ning sidet oma kultuuriga. Kui unustame hiied, kaotame sideme oma maaga.

Filmid on jäädvustatud Ida-Virumaa Jõhvi valla Tammiku hiies, Rapla maakonna Kehtna valla Palukyla Hiiemäel, Lääne maakonna Vana-Vigala hiies, Harju maakonna Saku valla Tõdva Animäel ja Silmaallikal, Põlva maakonna Taevaskojas ning Harju maakonna Pärispea Hooneteperi hiies.

Filmide režissöör on Anna Hints, produtsent Kadriann Kibus, operaator Ants Tammik.

Filmides kasutatud muusika: “H2O”, ansambel Eeter.

Filmisarja algatas Tartu Ülikooli arheoloogia instituudi arheoloogia kabinet. Sarja valmistas Vesilind OÜ ning see valmis ENPI Eesti-Läti-Vene piiriylese koostöö programmi projekti "Arheoloogia, võim, ühiskond" kaasrahastamisel.

Sarja valmimisele aitasid kaasa Tartu Ülikooli looduslike pühapaikade keskus, Hiite Maja SA ning Muinsuskaitseamet.

Allikas: Tartu Ülikooli looduslike pühapaikade keskus